РИК в Търново проверява сигнал за бой между гласоподаватели в еленско село

https://www.24chasa.bg/region/article/9677788 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

За допусната нередност в избирателна секция в село Майско, община Елена, срещу гражданин, упражнил правото си на глас сигнализираха в Районната избирателна комисия от щаба на "Републиканци за България" във Велико Търново.

Гласоподавателят се е явил в избирателната секция, за да гласува. Непосредствено след него, председателят на избирателната комисия нерегламентирано е допуснал и друг гражданин в секцията. Възниква спор между двамата, който прераства във физическа саморазправа. Конфликтът е бил потушен, след намесата на полицейски служител, отговорен за реда в изборния ден. Тепърва РИК ще проверява случая.
Според вносителите, депозираният сигнал описва, не само нарушаване на организацията в изборния ден, но и нарушения на Изборния кодекс, както и на Методическите указания на ЦИК по прилагане на ИК за секционните избирателни комисии в страната.

Това е четвъртият сигнал от хората на Цветанов за изборни нарушения. Единият е за това, че в секция в старата столица няколко граждани са упражнили правото си на глас, като са били дописани от членове на избирателната комисия в нарушение на Изборния кодекс.
Подаден е и сигнал, че в друга секция гласоподавателка е представила невалиден документ за самоличност, тъй като, след сключен граждански брак, личната карта е останала със старите й имена. Въпреки несъответствието, жената е била допусната да гласува.

По посочените сигнали все още на сайта на РИК няма качени решения.