Над половината от протоколите в Стара Загора - сгрешени

https://www.24chasa.bg/region/article/9680666 www.24chasa.bg
И в Стара Загора първи в РИК дойдоха хората от подвижните секции. СНИМКА: Ваньо Стоилов

И тук води коалицията ГЕРБ-СДС, ВМРО под чертата за парламента

Днес до обяд в Районната избирателна комисия в Стара Загора бяха потвърдени 258 от протоколите на секционните избирателни комисии, операторите обработваха данните от 354-ата поред секция. Общо в областта те са 504, което означава, че книжата на половината от секциите са били окончателно приети към 10 часа.

Хората от секционните избирателни комисии казват, че са чакали почти през цялата нощ. А беше дъждовно и студено, и около обяд температурата в Стара Загора остана около 5 градуса по Целзий. Някои от тях останаха в автобусите, други ползваха военните палатки, които бяха разпънати пред регионалната библиотека "Захарий Княжески", където се приемат и обработват протоколите.

За да не са на студено, чакащите масово бяха пуснати във фоайето на библиотеката, но заради тясното пространство и многото хора от мерките за безопасност срещу CОVID-19 останаха само маските и дезинфиктантите. За дистанция не можеше и да става дума.

От РИК обясниха, че по-бавната обработка на протоколите се дължи на много грешки в тях - особено при преференциите и прехвърлянето на резултатите от машинното гласуване. Според някои, сгрешените протоколи са повече от половината, според други - дори 90 на сто са с грешки при попълването.

Председателят на РИК Теодора Крумова отпреди предупреди, че членовете на секционните избирателни комисии трябва да се въоръжат с търпение, защото заради сложността на протоколите въвеждането на всеки един изисква поне половин час време, и то ако няма грешки в него.

Заради студа, хората бяха пуснати да чакат във фоайето на регионалната библиотека, където обаче няма условия да се спазва необходимата дистанция между тях.
Заради студа, хората бяха пуснати да чакат във фоайето на регионалната библиотека, където обаче няма условия да се спазва необходимата дистанция между тях. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Според РИК, окончателно активността в област Стара Загора на вчерашните избори е било 50 процента. Преди 4 години тук тя беше 56,55 на сто.

Автобусите, с които пристигнаха членовете на секционните избирателни комисии от региона, са паркирани в центъра на Стара Загора.
Автобусите, с които пристигнаха членовете на секционните избирателни комисии от региона, са паркирани в центъра на Стара Загора. СНИМКА: Ваньо Стоилов

От обработените 258 протокола става ясно, че в област Стара Загора води коалицията ГЕРБ-СДС с 23,29 процента или 13 594 гласа. За "Има такъв народ" са подадени 11 908 гласа - 20,40 на сто. Трета е БСП с 16,91 процента, които се равняват на 9871 гласа. ДПС е на четвърто място в региона с 4903 гласа - 8,4 процента. "Изправи се!Мутри вън" е с 6,64 процента - 3878 гласа. Въпреки че един от екзит половете снощи даде голям процент от гласовете за ДБ, от междинните резултати става ясно, че партията засега е на шесто място в областта - с 6,57 процента и 3836 гласа. От тези числа се вижда, че разликата между петия и шестия е нищожна.

Членове на секционните избирателни комисии правят последни уточнения, преди да предадат изборните си книжа в РИК в Стара Загора.
Членове на секционните избирателни комисии правят последни уточнения, преди да предадат изборните си книжа в РИК в Стара Загора. СНИМКА: Ваньо Стоилов

И в Стара Загора ВМРО остава под чертата за парламента с 3 процента или с 1773 подадени за "войводите" гласове.

Тази година Районната избирателна комисия в Стара Загора приема документите на СИК в залата на регионалната библиотека
Тази година Районната избирателна комисия в Стара Загора приема документите на СИК в залата на регионалната библиотека "Захарий Княжески". СНИМКА: Ваньо Стоилов