Весела Лечева с 3863 личен вот е депутат

https://www.24chasa.bg/region/article/9682538 www.24chasa.bg
Весела Лечева

Броят преференции я прави шампион в БСП и на национално ниво в тези избори

Весела Лечева е най-харесвана сред всички 241 кандидати във великотърновските листи, сочат окончателните данни на РИК за преференциите. Личната си подкрепа са й дали 3863 от гласувалите за БСП. Този брой лични гласове прави Лечева и шампион по преференции в цялата БСП на национално ниво на тези избори.

Почти толкова популярен във Велико Търново е и проф. Андрей Чорбанов. Водачът на листата на "Има такъв народ" е с 3689 преференции. Докато за него отбелязването на предпочитание не променя тежестта, то за Лечева означава бетониране на мястото в парламента.

Световната шампионка е втора в листата на БСП, но мястото й бе атакувано от напористия фермер Симеон Вачков, който събра 2617 преференции. Това му стигна само да мине едно място напред - от 4-то на 3-то, и Лечева е единият от двамата сигурни БСП депутати от Велико Търново. Другият е водачът Явор Божанков, който събира 3280 предпочитания, но на неговата сметка са и всички бюлетини без отбелязана преференция.

Пренарежда се и листата на ГЕРБ. Най-много преференции събира третият Димитър Николов – 3219, което автоматично го прави втори, след проф. Костадин Ангелов. Победители във вота също вземат два мандата от 8-те. Малко не стигна на управителя на болницата в Свищов Илиян Венков да поднесе изненада и от осми в бюлетината да се нареди на избираемо място. Той събра 1599 преференции и беше близо до прага за пренареждане.