ДПС настъпва в област Стара Загора

https://www.24chasa.bg/region/article/9684207 www.24chasa.bg
Теодора Крумова, председател на Районната избирателна комисия в Стара Загора Снимка: Ваньо Стоилов

Гласовете за ГЕРБ и за БСП се топят в сравнение с изборите преди 4 години

Окончателните резултати от изборите в област Стара Загора показват, че коалицията ГЕРБ-СДС побеждава втората партия - "Има такъв народ", с разлика от 2 296 гласа, които се равняват на малко под 2 процента - 22,34 на сто за победителите и 20,70 на сто за вторите. В реални гласове съотношението е 31 349 срещу 29 053 гласа.

Едно от обясненията за добрия резултат на новата партия е във факта, че лично лидерът й Слави Трифонов оглави старозагорската листа, макар че нито веднъж не дойде на среща с избирателите си по време на предизборната кампания.

Трета остана БСП с 23 259 гласа или 16,57 процента. Прави впечатление, че за 4 години социалистите тук губят 25 958 гласа или 14,12 процента спрямо подадените за тях гласове на изборите през 2017 година.

От гласовете си на предишните парламентарни избори в областта губи и ГЕРБ, макар че този път се яви в коалиция със СДС - 23 407 гласа по-малко са подадени за досега управляващите, равни на 11,8 процента.

За разлика от тях, истинският пробив, след този на партията на Слави Трифонов, е при ДПС. Техните резултати в национален мащаб са по-ниски от очакваните, но в област Стара Загора движението наддава за 4 години с цели 4 622 гласа. С краен резултат от 12,2 процента или 17 126 гласа то може да очаква за първи път двама свои депутати от област Стара Загора.

Преди 4 години гласовете за ДПС са били 12 504 - 7,8 процента от всички гласове, докато сега са 17 126 - 12,2 процента.

Този резултат има своето обяснение не само в традиционно доброто представяне на ДПС в общини като Павел баня и Гурково, но и във факта, че на четвърто място в листата на движението този път беше кметът на Гълъбово Николай Тонев. Благодарение на това за първи път ДПС спечели всички избирателни секции в общината, включително и в родното село на министъра на образованието Красимир Вълчев Априлово - там отчетоха 39 гласа за ДПС срещу 34 гласа за ГЕРБ-СДС.
По думите му, Тонев, който в момента кара своя пети поред кметски мандат, ще предпочете да изкара докрай мандата си като кмет и няма да тръгне към парламента. Макар че има това право, тъй като подадените за него около 1900 преференции го изстреляха на второто място, а най-вероятно водачът на листата Халил Летифов ще предпочете да влезе от област Благоевград, където също води листата на своята партия.

Николай Тонев по-скоро изпълни ангажимента си за привлече гласове за ДПС, след като тази партия го подкрепи категорично на последните местни избори.

Макар че почти през цялото време на броенето партия "Демократична България" да беше последна, на финалната права тя дръпна и изпревари "Изправи се! Мутри вън!" с 217 гласа - 8741 за градската десница срещу 8524 гласа за протестърите на Мая Манолова. Като проценти това са 6,23 срещу 6,07.

От партиите и коалицията, които останаха извън парламента, в област Стара Загора с най-висок резултат е "морската коалиция" "Воля-НФСБ" с 4 304 гласа. В предишния парламент чрез Кръстина Таскова от "Воля" областта имаше свой "морски" представител. Таскова водеше и сега листата на новата коалиция, но явно комбинацията с хората на Валери Симеонов не беше припозната от местните избиратели, за разлика от времето преди 4 години, когато "Воля" на Веселин Марешки се яви самостоятелно.

След "Воля-НФСБ" се класираха ВМРО - с 4 183 гласа и БНО на Васил Божков с 3 439 гласа.