Абитуриенти от Бургас дариха кръв, купиха памперси за недоносени бебета (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9684541 www.24chasa.bg
Абитуриенти от Бургас решиха да отпразнуват завършването си като дарят кръв.

Абитуриенти от СУ "Eпископ Константин Преславски" в Бургас отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване и дарение за недоносени бебета, за които се грижат в отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас.

"Убедени сме, че няма по-добър начин да си създадем ярки спомени от бала. Така ще помогнем на много нуждаещи се", заявиха абитуриенти от училището. Идеята им дали учителите Ивелина Димитрова и Пролетина Иванова, която е редовен кръводарител. Майката на една от абитуриентките също дари кръв, за да подкрепи випуска.

Учениците, които не успяха да дарят кръв, организираха друга благотворителна инициатива. Те купиха памперси и шишета за недоносените бебета в Отделението по неонатология.

Младите дарители получиха специални сертификати.
Младите дарители получиха специални сертификати.

За първи път тази седмица Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас осигури "зелен коридор" за всички млади хора, които даряват кръв. Целта е да се поощри жестът, на всеки да се обърне индивидуално внимание и цели класове да имат възможност да бъдат заедно. Мотото на кампанията е "Това не си го правил".

В отделението очакват и други абитуриенти-дарители.
В отделението очакват и други абитуриенти-дарители.

Научил за тази инициатива , към акцията на абитуриентите днес се присъедини 11-класникът от Немската гимназия Стоян.  Той сам поелал да дари кръв и пътува от Несебър, където живее,  до Бургас.

Пакети с памперси и шишета за недоносените получи Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас.
Пакети с памперси и шишета за недоносените получи Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас.

УМБАЛ Бургас благодари на младите кръводарители, на техните учители и родители, от името на всички свои пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане. И напомня на другите училища в региона да се включат в инициативата.