Общински лидери на БСП искат оставка

https://www.24chasa.bg/region/article/9688021 www.24chasa.bg
Централата на БСП на "Позитано" 20

Общинските председатели на БСП в Благоевград, Кресна, Якоруда, Симитли, Банско и Петрич изпратиха писмо до лидерката Корнелия Нинова и настояват за оставка. 

"БСП претърпя най-тежкото си изборно поражение в национален мащаб за всичките 30 години преход. Бидейки основна опозиционна сила в последните 7 години и единствена опозиция в последните 4, ние загубихме половин милион гласа и престанахме да бъдем една от двете водещи политически сили.

Оценката, която ни дадоха българските граждани, е изключително тежка. Загубата изисква ясно и категорично поемане на политическа отговорност", пишат социалистите в отвореното писмо.

Те посочват и грешките, допуснати от Националния съвет като първата е, че националното ръководство е продължило и задълбочило разделенията и противопоставянията, разчистване на вътрешнопартийни сметки.

Втората сериозна грешка е, че ръководството на партията не е подкрепило президента и е допуснало избирателите да ги разглеждат не като алтернатива и носител на промяна, а като част от статуквото.

Третата причина за тежката загуба според общинските лидери е, че за водачи на листите са наложени външни хора без диалог с местните партийни структури и без да се съобразява със ситуацията в районите, с настроенията, както на партийните членове и симпатизанти, така и на колебаещите се избиратели.

"На места листите бяха и пренаредени в нарушение на всички правила и партийни традиции и с демонстрирано пълно пренебрежение към волята на местните партийни структури", допълват недоволните активисти.

Посочват, че в област Благоевград са били пренебрегнати общински структури и е имало разцепление.

"Призоваваме, както председателят на партията, целият Национален съвет, така и председателят на Областния съвет Благоевград да подадат оставка и да насрочат заседание на 50-ия конгрес за избор на нови ръководни органи на партията", завършват писмото социалистите.

В областта те останаха на четвърто място с 12,58%.