Малкият град Гълъбово с 3 свои в парламента, четвъртият се отказа

https://www.24chasa.bg/region/article/9697869 www.24chasa.bg
Николай Тонев предпочете да довърши петия си мандат като кмет на община Гълъбово, вместо да стане депутат от ДПС, за какъвто беше избран. СНИМКА: Архив

Малкият град на миньори и енергетици Гълъбово в област Стара Загора ще има трима свои представители в новия парламент. И тримата бяха водачи на листи, макар и от различни партии и коалиции. Досегашният министър на образованието Красимир Вълчев водеше листата на коалицията ГЕРБ-СДС в областите Стара Загора и Шумен. И макар да избра да стане депутат от Шумен, като народен представител той ще представлява и хората от община Гълъбово, където е израсъл. Вълчев е расъл като дете в село Априлово - на 7 км от Гълъбово и е учил в две гълъбовско училища - основното "Христо Ботев" и СОУ "Васил Левски", преди да се запише в Строителния техникум в Стара Загора.

Водачът на листата и областен координатор на партия "Има такъв народ" в Стара Загора Тихомир Тенев е роден и расъл в Гълъбово. Той живее в Стара Загора, но досега работеше на територията на община Гълъбово като началник на турбинния цех на ТЕЦ "Брикел", който е на 3 километра от градчето.

Водачът на листата на БСП в Хасково Велизар Енчев, журналисти и дипломат, също е от Гълъбово, макар че от дълги години да живее в София.

За малко Гълъбово да има и четвърти представител в парламента, тъй като това право си спечели и кметът на общината Николай Тонев, който беше четвърти в листата на ДПС в Старозаторския избирателен район. С помощта на близо 1900 преференции той стана втори и можеше да бъде депутат, тъй като водачът на листата и досегашен депутат от региона Халил Летифов предпочете да влезе от Благоевград. Тонев обаче се отказа, като обясни, че ще продължи да бъде кмет на родния си град, който го избра на това място за пети пореден мандат. С присъствието си в листата на ДПС той е изпълнил своя ангажимент да дръпне повече гласове за движението, което на свой ред го подкрепи на последните местни избори.

От позицията на кмет Николай Тонев не крие очакванията си, че новите депутати със здрави гълъбовски корени ще помагат според силите и възможностите си за развитието на малкото градче на миньори и енергетици.