Нинова обсъди с 3 местни ръководства на БСП резултатите от изборите

https://www.24chasa.bg/region/article/9698255 www.24chasa.bg
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Среща с общинските ръководства и с областните председатели на БСП в страната проведе председателят Корнелия Нинова в събота и неделя във връзка с анализа на парламентарните избори на 4 април.

Те трябваше да изкажат мнение дали лидерът на БСП да подаде оставка, на какво се дължат резултатите, дали и какво правителство трябва да бъде подкрепено и дали трябва партията да вземе мандата за съставяне на правителство като трета политическа сила, ако президентът го възложи на „Коалиция за България”.

Това съобщи новият народен представител от Добричкия регион от „Коалиция за България” Мая Димифтрова.

Мая Димитрова СНИМКА: Авторката
Мая Димитрова СНИМКА: Авторката

Срещите на практика бяха три, разпределени с представители на БСП по региони, но на същата тема.

На първата среща, на която присъствах, се направи като извод, че за момента не е на дневен ред оставката на председателя на БСП, трябва да се мисли държавнически, а не да се вглеждаме в себе си. Резултатите от изборите се дължат и на пандемичната обстановка, и на купения и корпоративния вот, каза след срещата Димитрова.

Единодушно е било мнението да не се подкрепя в никакъв случай правителство, предложено от ГЕРБ, да се подкрепи предложено правителство на втората политическа сила „Има такъв народ”, но по политики, които съвпадат с тези на БСП и не на всяка цена, без участие в управлението. Оформило се е мнение, че не е добре „Коалиция за България” да вземе мандат за съставяне на правителство, ако президентът го предложи.

Взех отношение на срещата и посочих според резултатите в Добричка област има много купен и корпоративен вот”, добави Димитрова. БСП не е унила, готова е да продължи да се бори за събарянето на модела „Борисов”.

На срещата е бил поставен и въпросът кой постави за водач на листата на „БСП за България” на миналите парламентарни избори Красимир Янков. Нинова е отговорила, че е било решение на ръководството на партията и тя си поема отговорността за това.

„Обясних още, че по време на кампания БСП в Каварна си избира нов председател. Обясних също, че в община Каварна произволът на ГЕРБ продължава, макар че не касае наши кметове, но това не бива да се допуска”, добави Димитрова. Тя и каза, че БСП в Каварна са излезли с декларация срещу своеволията на ГЕРБ в общината, както и за психическо и физическо насилие.

Председателят на общинския съвет в Добрич Мая Димитрова подава заявление за напускане на местния парламент, защото е избрана за народен представител в 45-ото народно събрание като водач на листата на коалиция „БСП за България” в Добричкия избирателен район.

„ОИК ще ме заличи, на мое място ще влезе следващия от листата на БСП като общински съветник. Общинският съвет вече трябва да реши дали да направи извънредно заседание за избор на нов председател, такова може да се свика по искане на 14 съветници, а може и да бъде първа точка в предстоящото заседание на общинския съвет в края на април”, обяснява процедурата Димитрова.

В настоящия местен парламент общинските съветници са 15 – от ГЕРБ, 13 – от РБ, 7 - от БСП, по 2-ма – от АБВ-НФСБ, ВМРО, ДПС. Общинският съвет на Добрич има и зам.-председател – Нивелин Радичков от РБ.

Мая Димитрова трябва да напусне и поста председател на общинския съвет на БСП, съгласно устава на партията. Това изисква свикване на конференция на общинската организация за избор на председател в двумесечен срок, предхождана от партийни събрания, на които да се издигнат кандидати.