Дилъри предлагат наркотични чайове на тийнейджъри в Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9699635 www.24chasa.bg
Пинака, иззета при полицейска акция Сн. МВР-Пловдив

Полицаи влизат в класните стаи да разясняват опасностите от дрогата

Ограниченията заради COVID не спряха дрогата и тя се разпространява все повече в Пловдив. Затворени вкъщи, скучаещи тийнейджъри посягат към нов вид наркотици – бонзай. Известни са още като „чайове“, тъй като се приготвят от билки, но се обработват с психотропни вещества – пинака и бутинака.
„Тези забранени химически субстанции се вкарват нелегално по различни начини най-вече от Китай под формата на соли за вана или благовонни кристали. Могат да се поръчат и по интернет“, обясняват пловдивски полицаи, ангажирани в борбата срещу дрогата. По думите им „чайовете“ набират популярност сред подрастващите заради по-ниската цена. Уличните дилъри ги продават на дози за по 2-3 лв. едната, докато същото количество марихуана е 5-6 лева.
Ефектът при пушенето на бонзай е силен и младежите започват по-често да посягат към него. Последствията за здравето обаче са тежки – разрушава се нервната система и се отключват психични заболявания. Нерядко стига до фатален край, тъй като човек придобива усещането, че може да лети, и пробва да го направи, предупреждават лекари.
Полицията под тепетата е на крак заради дрогата. Акциите са ежедневни. Униформените твърдят, че наркотикът се укрива на най-невероятни места. Наскоро в кв. „Кючук Париж“ били проверени двама дилъри, седнали на пейка в парк. При обиска на единия е иззет телефон, покрит с кафяво вещество, приличащо на смола. В базовата лаборатория на ОД на МВР станало ясно, че това всъщност е „пинака“.
Вторият продавач признал, че има тайник на Младежкия хълм. На посоченото място под тротоарна плочка криминалистите намерили марихуана.
Изобретателен бил и 20-годишен карловец по прякор Кърлежа, който е хванат в Пловдив с 30 дози от упойващото вещество LSD, маскирано като пъзел.
В друг случай разследващи са попаднали на пощенска марка, натъркана от вътрешната страна с психотропно вещество.
„Наред с чайовете сред тийнейджърите в града се разпространява широко и марихуана“, обезпокоени са от полицията. Растението се отглежда нелегално в региона. Само преди няколко дни бяха разбити две модерни лаборатории за канабис, свързани помежду си. Едната – в карловското село Клисура, се е помещавала в неработещ дърводелски цех към ВМЗ.
Незаконната фабрика е била снабдена с осветителна, вентилационна, поливна и отоплителна система. Там са намерени 675 наркотични растения, но според разследващите вероятно седмица по-рано са обрани много други.
„ Халето в Клисура се намира на 800 метра от друг цех. Никой обаче от работниците там не е и подозирал, че там е организирано високотехнологично производство за коноп“, коментира шефът на карловската полиция Сълко Литов
Събраните веществени доказателства от нарколабораторията в Клисура насочили криминалистите към пазарджишкото село Звъничево,. Оборудването е било подобно на това в Клисура.
От двете манифактури са иззети около 15 кг суха листна маса и 30 кг- зелена. Количеството е за около 100 000 лева. В ареста са четирима, за общодържавно издирване са обявени двама техни съучастници. Информацията за тях е, че са напуснали страната.
Според полицията от нарколабораториите в региона марихуаната тръгва към уличните пласьори в Пловдив, които зарибяват тийнейджърите. Освен канабис при акциите под тепетата се откриват и големи количества амфетамини. Към тях са пристрастени част от подрастващите. Каналът за този наркотик е от Европа през България за Турция и арабските държави. По обратния път в града прониква хероин. „Столипиново“ едно е депата, където и акциите на полицията са най-чести.
От областната дирекция на МВР посочват, че м.г. иззетите количества дрога в Пловдивско са на обща стойност 5 210 000 лв. Арестувани са 507 души за престъления, свързани с наркотици.
„За първите три месеца на т.г. са били задържани 171, като 9 са жени. Образувани са 242 производства. Четирима от извършигелите са непълнолетни“, коментира шефът на полицията Йордан Рогачев.
За да накара младите пловдивчани да се замислят за последствията от наркотиците, той инициира кампания с послание „Избери живота“. На билбордове и LED екрани в града може да се види снимка на велосипед, оставен на ръба на планински зъбер. Под фотографията има надпис „Не убива последната доза, а първата“.
Предвиждат се видеопрезентации в часовете на класа и беседи с инспектори от детска педагогическа стая с ученици.
От полицията призовават родителите към повече активност в намирането на подходящи извъкласни дейности за запълване на свободното време на децата.