Биосферният парк в Сребърна откри новия сезон

https://www.24chasa.bg/region/article/9703094 www.24chasa.bg
Директорът на парка Елена Илиева и нейният екип работят по проекти за превръщането на езерото в Сребърна във все по- привлекателна туристическа дестинация. СНИМКА: Авторът

Повече от 50 двойки къдроглави пеликани вече пристигнаха в езерото на биосферния резерват в силистренското село Сребърна, според директора на резервата Елена Илиева те тази година всъщност са дошли преди Нова Година.

„ Пеликаните много добре усещат метеорологичните обстоятелства и знаят кога да се върнат по родните си места, Някои от тях вече са на платформите , други си намериха по закътани места и женските вече започнаха да мътят“, споделя Илиева. Очакванията и нейните и на ръководството и персонала на парка през този сезон са големи , въпреки пандемичната обстановка.

Припомняме , че преди няколко години резервата в Сребърна получи нов статут и се превърна в биосферен парк, част от световното биосферно богатство.

„Паркът е не само наша , но и национална гордост , предвид факта , че в света останаха само четири биосферни парка , които успяха да се справят със всички изисквания наложени от ЮНЕСКО, това си беше доста труд от страна на всички институции, които са ангажирани с този резерват“, споделя Илиева и допълва , че продължава да се работи по нови проекти, които РИОСВ-Русе, която отговаря за проектните дейности прави всичко възможно в езерото „Сребърна“ да бъде запазено биоразнообразието и да се направи така , че то да просъществува по- дълго време.

Статистиката сочи че ако на територията на страната са регистрирани около 420 вида птици, то в резервата „Сребърна могат да бъдат засечени или видени около 220 вида от тях, т.е. половината птиче богатство на България може да бъде засечено в резервата.

„ И все пак, голямата атракция са водоплаващите птици, заради които хора от цял свят идват в биосферния парк , а те са около 90 вида, с годините някои видове се увеличават , други намаляват, споделя Елена Илиева.

Около 15 000 души годишно преминават през резервата в Сребърна, като в годината преди пандемията е имало бум на посетители, но пък през миналата вече пандемична година има рязък спад на посещенията. Новият статут и новите условия, на които трябва да отговаря резервата кара ръководството да търси форми за подобряване на маркетинга и рекламата, канят се представители на средствата за масова информация , организират се тематични и работни срещи, за провеждането на които има добри условия след направения преди няколко години ремонт на залата на музея.

„Новият статут ни дава възможност за работа в една нова посока, за превръщането на резервата в примамлива дестинация, но все пак си остава проблемът , че Сребърна е все пак отдалечено от областния град, в селото даже няма училище, това ни ограничава донякъде. Но в периодите , когато сме имали възможност да осъществим европейската инициатива „Нощ на музеите“ и там предложим нов иновативен продукт хората идват масово“, споделя Илиева.

Сезонът за биосферния парк беше открит на 1 април и ще продължи до 30 септември, а ако времето е добро може да продължи и през октомври.