Прокуратурата се самосезира за разорания плаж край Каваците

https://www.24chasa.bg/region/article/9703742 www.24chasa.bg
Булдозер заравнява плажната ивица край къмпинг "Каваци". Снимка:Авторът

Окръжна прокуратура Бургас се самосезира и разпореди проверка по данни, посочени в медийни публикации, за разораване на пясъчна ивица на плаж „Смокиня“ край Созопол, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Проверката ще бъде осъществена незабавно от  служители на ОД на МВР Бургас, които имат правомощия за извършването й  При стартиране на административно наказателно производство и при констатация на административно нарушение може да бъде използван целия обем на възможности, предвидени от закона, които позволяват отнемане в полза на държавата на средствата, с които е осъществено нарушението, коментират от държавното обвинение..

С цел предотвратяване и преустановяване на административните нарушения по ЗУЧК, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях, компетентните длъжностни лица могат да приложат и административни мерки спрямо физически или юридически лица

Окръжна прокуратура Бургас трябва да бъде уведомена за предприетите мерки в срок до 19 април.

Както "24 часа" писа, хора от Созопол и Черноморец сигнализираха, че на 10 и 11 април плажът край къмпинг Каваци се разорава от булдозер  и има опасност да бъдат унищожени пясъчни дюни.

Според концесионера на ивицата "Смокиня Север" Иван Алексиев обаче се извършва подготовка на плажа за сезона. Иванов твърди, че е наел лицензирано картографско дружество, което е маркирало къде са дюните, за да не попаднат под тежката машина. И че е уведомил за действията си РИОСВ Бургас и Община Созопол.

Регионалната екоинспекция в Бургас също извършва проверка.