Кметът на Созопол: Багерите вън от плажа

https://www.24chasa.bg/region/article/9703864 www.24chasa.bg
Тихомир Янакиев

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев иска да се забрани изграждането на пясъчни диги по плажовете и разчистването им с верижна техника. Предложенията си изпратил в писмо до Министерствfото на туризма във връзка със зачестилите случаи на багери и булдозери по ивиците, които концесионерите пускат с обяснението, че ги заравняват преди сезона. Последният случай бе от уикенда на къмпинг "Каваците", където в близост до дюните по подравнена територия от близо 800 кв.метра. Това възмути местните, които заляха с гневни писма социалните мрежи, а РИОСВ-Бургас назначи проверка дали са унищожени дюни.

Според Тихомир Янакиев забраната трябва да стане с допълнение в нормативната уредба за стопанисване на плажовете. И настfява в нея да бъдят записани и ясни правила за санитарно-хигиенната поддръжка на плажовете. Сега контролът на тази дейност бил извън правомощията на общините. До местната администрация били изпратени уведомителни писма от концесионерите на 8 плажа, че запо'ват почистване, което в много случаи включва използването на верижна техника на пясъка.

Междувременно по повод сигнали на граждани Янакиев е сформирал комисия, която да провери дали на територията на община Созопол има незаконни къмпинги