Бивш баскетболен национал става общински съветник в София

https://www.24chasa.bg/region/article/9704742 www.24chasa.bg
Пеню Пенев Снимка: Фейсбук

Бившият юношески национал по баскетбол Пеню Пенев ще попълни групата на “Демократична България” в Столичния общински съвет.

Той би трябвало да заеме мястото на финансиста Владислав Панев, който става депутат. Очаква се в следващите дни и решение на Общинската избирателна комисия.

Пенев е под номер 13 в листата за общински съветници на “Демократична България”, като в момента групата на ДБ в СОС се състои от 12 души.

“Наследник съм на стара търговска фамилия, репресирана от т.нар. народна власт. Аз също бях репресиран от вездесъщата ДС, която не ме пускаше да пътувам на Запад, независимо че бях основен играч на юношеския национален отбор по баскетбол. Заради тази забрана едва 19-годишен пропуснах европейското първенство в Гърция. И това провали спортната ми кариера. По тези причини дълги години след завършване на висшето си образование не можех да започна работа по специалността. Затова винаги съм изповядал твърди антикомунистически позиции”, става ясно от представянето на Пенев в страницата му във фейсбук.

Пенев е бил секретар на община “Овча купел” и експерт към парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление. През 2015 г. пък е кандидат за кмет на район “Овча купел”, а в листата на ДБ през 2019 г. е част от гражданската квота.

Пенев е сред учредителите на новия десен проект ДЕН. Той бе създаден от бившия кмет на Плевен Найден Зеленогорски, който бе и зам.-председател на партията на Меглена Кунева ДБГ, както и съпредседател на парламентарната група на “Реформаторския блок”.