Трудовите инспектори засилват контрола в селското стопанство

https://www.24chasa.bg/region/article/9711145 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Засилва се допълнително контролът в сектор “Селско стопанство“ заради затоплянето на времето и активизирането на дейностите, започва и пролетната сеитба в Добричка област – съобщават от дирекция „Инспекцията по труда“-Добрич. Ще бъдат увеличени проверяващите екипи. Акцент при проверките ще бъде законосъобразното наемане на работна сила.

Секторът е един от най-рисковите при използването на недеклариран труд и по осигуряването на безопасност при работа.

Работниците в селското стопанство трябва да бъдат наети на трудов договор. Сключването на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа е само един от начините за законосъобразно наемане на работна сила. От 2021 г. тютюнопроизводителите също имат право да наемат работници с т.нар. еднодневни трудови договори. Наетите на тях не губят право на социално подпомагане и осигуряване и в същото време се осигуряват във фонд „Пенсии“ и във фонд „Трудова злополука и професионална болест“.

Осигурителните вноски се внасят авансово, преди заявяването на образците на еднодневни трудови договори. Земеделските стопани, обработващи плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула, и тютюнопроизводителите могат да заявят образци по всяко време, дори извън работното за администрацията, чрез специално разработения софтуер за предоставянето им. Той позволява автоматично генериране на веднъж вече въведени данни на наети лица, калкулатор за дължими осигурителни вноски и данъци за сметка на наетите, чистата сума за получаване и др.