Трима нови съветници в общинския съвет в Русе, ще се избира и нов зам.-шеф

https://www.24chasa.bg/region/article/9713634 www.24chasa.bg
Снимка община Русе

Общинският съвет в Русе ще заседава онлайн на 22 април предвид усложнената все още ситуация с разпространението на COVID-19 в България. Това решение взеха съветниците на председателски съвет днес.

Новото 45-о Народно събрание на Р България е вече сформирано, което налага промени и в местния парламент. Двама са общинските съветници, които официално бяха избрани за депутати - това са Митко Кунчев от „Демократична България – Обединение“ и Пламен Рашев от БСП за България.

Конструирането на Народно събрание доведе след себе си и други промени. Новоизбраният председател Ива Митева-Рупчева с писмо до ЦИК поиска правомощията като новоизбрани народни представители на действащите министри в правителството в оставка да бъдат прекратени. Депутатските им места ще бъдат заети от следващите в листата. Това автоматично означава, че Алисе Муртезова от ПП ГЕРБ отива на мястото на Красен Кралев.

Рокадите в постоянните комисии на Съвета ще бъдат обсъдени от председателите на групи. Освободените три места от общински съветници предстои да бъдат запълнени във временни, постоянни и специализирани комисии, както и в търговските дружества, в които Община Русе има участие.

Предстои изборът и на нов заместник-председател на Общинския съвет, който ще застане на мястото на Пламен Рашев. Възприето е, че на квотен принцип неговото място следва да се заеме от колега от БСП или поне традицията и практиката до този момент го доказват.

Тримата нови общински съветници – Илиян Илиев ПП ГЕРБ, Нора Стоянова – „БСП за България“ и Юрий Георгиев „Демократична България – Обединение“ ще положат клетва на заседанието в четвъртък, 22 април, в зала „Свети Георги“ в сградата на Община Русе.