Машини на разследван украински бизнесмен в Пловдив - същите като в нелегална тютюнева фабрика

https://www.24chasa.bg/region/article/9713677 www.24chasa.bg
Тези машини бяха открити в пловдивското село Желязно

Поразителна прилика е открила полицията в Пловдив между машините за производство на цигари на украинския бизнесмен Вячеслав Бурма и тези, с които е била оборудвана нелегалната тютюнева фабрика в с. Желязно. Тя бе разбита в края на м.г. 

Според източници на 24plovdiv.bg това е една от причините разследващите да насочат вниманието си към чуждестранния предприемач. Бурма е женен за българка и от 2018-а живее в града на тепетата, където върти напълно законна фирма за рециклиране на техника за тютюнопроизводство и търговия с нея. Преди да се установи в Пловдив, е имал два цигарени завода в Украйна.

В  "Таби ДВ" ООД, с което той развива дейност в Пловдив, Бурма притежава 4505 акции, а съпругата му Даниела - 5005. Техни съдружници с общо 500 акции са двамата украинци Олександр Ковальов и София Ефименко.

Само за година дружеството е реализирало голям оборот, което също предизвикало подозрения у разследващите. На 30 март т.г. пловдивската полиция е влязла първо в офиса на Бурма, а след това и два негови склада на Кукленско шосе в града. Там е имало около 40 машини. Украинецът е бил задържан за 24 часа, а след това освободен. "Назначена е експертиза на намерената техника. Ще я извършат специалисти от представителство у нас на световноизвестна компания, производител на цигари. Те трябва да дадат заключение откъде са доставени машините. Самият Бурма мълчи", разкриха запознати с акцията.

Докато излязат резултатите, техниката в двата склада на Бурма се охранява от пловдивската полиция.

Подозренията на разследващите са , че Бурма може да е свързан с тютюневата мафия и да е осигурявал оборудване за нелегални фабрики.

През м.г. пловдивската полиция разкри тайни манифактури за цигари в Желязно, Калековец и Цалапица.