Откриха паметник на Радка Кушлева в Смолян

https://www.24chasa.bg/region/article/9716062 www.24chasa.bg

Бюст- паметник на народната певица Радка Кушлева бе открит в центъра на Смолян. Тази година се навършват 95-години от рождението и 37 години от кончината на именитата певица, изпяла химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“.

Паметникът е направен по инициатива на лесовъда и певец от Триград Хамид Имамски, с помощта на дарители от цялата страна и българи в чужбина. Идеята се подкрепя от дъщерите на Радка Кушлева, община Смолян и много родопчани. Бюст- паметникът е пред сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Скулптурната композици е дело на Павел Василев. На откриването присъстваха кметът на общината Николай Мелемов, представители на Инициативния комитет, двете дъщери на Радка Кушлева- Соня и Диди, кметове на общини.

Радка Кушлева е един от първите гласове, които популяризират родопската песен. Те е родена в Широка лъка, в семейство на певци и гайдари. Първите песни, които пее по Радио София, са „Бела съм, бела, юначе“, „Кадона седи в бахчона“, „Заспало е челебийче“, „Радо, мари, бяла радо“. През 50-те години на XX век записва повече от 70 оригинални родопски песни.

Откриха паметник на Радка Кушлева в Смолян

Заедно със сестрите си сформира вокалния квартет „Сестри Кушлеви“, с който правят много записи и концерти в България и по света. Това е първият вокален квартет в България, който изпълнява фолклорни обработки.

Откриха паметник на Радка Кушлева в Смолян

По-късно квартетът прераства в секстет с дъщерите на Радка. Заради красотата на тембъра й, наричат Кушлева „Славеят на Родопите“.

Откриха паметник на Радка Кушлева в Смолян