6 м. условна присъда за шофьор, причинил катастрофа с починал и пострадал

https://www.24chasa.bg/region/article/9717946 www.24chasa.bg
Съдебната палата в Монтана

Окръжен съд – Монтана произнесе присъда от 6 месеца „лишаване от свобода“ условно срещу 52 годишен мъж, предизвикал катастрофа , след която възрастен мъж починал от получените травми. На 28 септември 2015 г. на път Е- 79 в посока на движение от Монтана към село Смоляновци С. Х. Т. , който шофирал лек автомобил „Хонда Джаз“, нарушил правилата за движение по пътищата като при забрана за движение със скорост по-висока от 60 км/ч се движел с 81,56 км/ч, загубил контрол над управляваното МПС и предизвикал ПТП, при което получил тежки травми пътникът в колата Б. А. А. /84 г./.

След катастрофата водачът оказал помощ на пострадалия, който бил транспортиран и настанен в болница, но на следващия ден починал. Пред съда подсъдимият С. Х. Т. – неосъждан , призна изцяло обстоятелствата и фактите в обвинителния акт, отказа да се събират други доказателства в съдебна фаза и поиска делото да бъде гледано по реда на съкратеното съдебно следствие.

Съдът призна С. Х. Т. за виновен, че на 28 септември 2015 г. при управление на автомобил нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на Б. А. А. от Белоградчик като след катастрофата направил всичко възможно за оказване помощ на пострадалия. Като взе под внимание всички доказателства по делото, самопризнанието на подсъдимия и обстоятелството, че при условията на съкратено съдебно следствие наложеното наказание задължително се намалява с 1/3, съдът осъди С. Х. Т. на 6 месеца „Лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок.

Съдът лиши С. Х. Т. и от правото да управлява МПС за срок от 6 месеца.

Подсъдимият трябва да плати по сметка на ОД на МВР – Монтана 382 лева разноски по досъдебното производство.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – София в 15 дневен срок.