Херо Мустафа откри базиликата в Пловдив с "Високи сини планини" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9718134 www.24chasa.bg
Здравко Димитров съпроводи Херо Мустафа. Снимки: Авторът

Със стихотворението на Младен Исаев "Високи сини планини" посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа откри Епископската базилика на Филипопол. Тя цитира на чист български строфата "Обичам българските думи, що слушам по поля и друми, обичам хубавите песни и приказките ни чудесни".

Дипломатката на САЩ у нас поздрави всички, участвали в проекта. Знаем какво важно постижение е това и колко икономически ползи ще донесе на Пловдив новият паметник, изтъкна тя.

Посланичката добави, че събитието е внушително. И благодари на кмета Здравко Димитров и на председателката на фондация "Америка за България" Нанси Шилър за реализирания проект. Двете институции инвестираха в продължение на 6 години над 16 милиона лева в разкриване, реставрация и експониране на над 2 декара мозайки. Сега някогашният късноантичен храм е превърнат в музей от световна величина.

"Този паметник ще продължи да бъде специално място. Откриването му съвпада с Деня на ЮНЕСКО", посочи Херо Мустафа.

Тя беше посрещната лично от кмета Здравко Димитров, който я съпроводи от входа до олтара на самата базилика, която е функционирала от IV до  VI век и е най-ранният християнски храм по нашите земи.

Здравко Димитров благодари на археолозите и реставраторите. "Пловдивчани и гости на света,  "Добре дошли", каза той.

На събитието присъстваха депутатите Дани Каназирева и Иван Тотев, както и районните кметове от Пловдив. Заради епидемичните мерки събитието е в камерен състав.

"За тези близо 7 г. работихме камъче по камъче, за да сглобим мозайките на базиликата, които са над 2 декара", отбеляза Нанси Шилър, председател на "Америка за България". Тя разказа, че посетила за първи път обраслия в бурени терен през 2015 г. Реставраторката Елена Кантарева извадила лопатка и метличка и показала част от изящните мозайки. "Бях поразена от великолепието", изтъкна Шилър.

По думите й днес нямаше да сме тук, ако не бяха археолозите Елена Кесякова и впоследствие Жени Танкова. "Живот и здраве", завърши на чист български Нанси Шилър.

Човекът, с най-голям принос паметникът да изглежда в този вид е реставраторът доц. Елена Кантарева. "Първият ми шок беше, когато видях мозайките. Казах си "Господи, с какво се захващам", разказа тя. И после разведе гостите из целия музей, като подробно им разказа всяка сцена от мозайките.

Според бившия кмет Иван Тотев това е най-големият публично-частен проект между "Америка за България" и община Пловдив. Този обект ще бъде много посещаван, каза той.

А Здравко Димитров е убеден, че паметникът ще бъде включен в обектите на ЮНЕСКО.

Лентата прерязаха Здравко Димитров, Херо Мустафа, Нанси Шилър и Богомил Грозев.

Базиликата ще работи от утре, 19-и април, всеки ден, а входът е платен.

Херо Мустафа откри базиликата в Пловдив с

Херо Мустафа откри базиликата в Пловдив с

Херо Мустафа откри базиликата в Пловдив с