По-малко въглехидрати в пролетното меню за детските ясли и градини в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/9718260 www.24chasa.bg
Здравословно меню Снимки: Страницата на фейсбук на Община Добрич

В детските ясли и градини в Добрич има ново пролетно меню, в което присъстват, както традиционни ястия, така и нови и интересни рецепти. Седмичните менюта в детските заведения и в Детската млечна кухня се изготвят от специалист технолог по хранене. Храната се приготвя само чрез печене, задушаване и варене.

Новото в менюто е, че е изработено по рецептурник, който връща българския модел на хранене. Присъстват традиционни ястия от България - таратор, пилешка супа, яхния от зрял фасул, пуешко с ориз и булгур, спанак със сирене. Наред с традиционните, се предлагат нови и интересни ястия с продукти, които са присъствали и досега, но рецептите са по-различни - овесени ядки, елда със сирене, различни видове омлети, ориз със зеленчуци, плодова пита с овесени ядки и др.

Използват се и различни видове месо - пилешко, пуешко, заешко, агнешко и телешко, както и бели видове риба. Новост в менютата също е намаленият енергиен прием. Това е много важно, тъй като през последните години в България, както и в цяла Европа, на преден план излиза проблемът със затлъстяването в детска възраст и в много по-малка степен недохранването. Затова е намален калорийният внос за сметка на намаляване на въглехидратите.

По-малко въглехидрати в пролетното меню за детските ясли и градини в Добрич