Танцьорки от Елена станаха лауреат на международен конкурс

https://www.24chasa.bg/region/article/9720232 www.24chasa.bg
Отличената танцова формация
Отличената танцова формация

Танцова формация „Балканджийче“ към Народно читалище „Напредък-1863“ в Елена стана лауреат I степен и е със златна диплома от първия онлайн Международен танцов конкурс „Златен танц“, организиран от Еuro Folk Academy. Конкурсът се проведе от 8 до 16 април в рамките на Музикални празници „Евро фолк“ със съдействието на Световната и на Европейската асоциации на фолклорните фестивали, посочват от общината.

Видеоклипове с изпълнения изпратиха над 50 групи за народни танци - автентичен фолклор и модерна хореография, и индивидуални участници от 17 страни. Оценките на изпълнителите и на колективите са важни за класиране в Световната ранг листа по фолклор.
Освен „златна диплома“, талантливите момичета от „Балканджийче“ получиха и специална награда на Еuro Folk TV, също и препоръка за участие в Световен шампионат по фолклор Word Folk.
Танцовата формация от Елена с ръководител Йорданка Грънчарова впечатли международната журираща комисия с изпълнение на шопско хоро.
Основната идея на Международния конкурс „Златен танц“ е да разкрие, подкрепи и развие художествения потенциал на изпълнителите в опазването на танцовото национално богатство. Конкурсът има за цел и да разшири международните професионални контакти между ръководителите, диригентите и преподавателите, както и да даде нов тласък за развитието на танцовите традиции по света.