За какво да внимават на пътя шофьорите през пролетния сезон

https://www.24chasa.bg/region/article/9722373 www.24chasa.bg
Пътните полицаи хванаха много нарушители.

От началото на 2021 г. на територията на област Монтана са настъпили 37 тежки ПТП, с 1 загинал и 41 ранени граждани, съобщиха от ОД на МВР.

Метеорологичните и пътните условия за движение през този преходен период често се променят. Възможни са и нееднократни и обилни валежи от сняг. През нощта много участъци се заледяват. Замръзват части от платното, по които през деня се стича вода от топящия се сняг. Следете прогнозата за времето и при очаквани отрицателни температури управлявайте с повишено внимание и очакване за попадане върху заледена настилка. Не забравяйте, че първо се заледява настилката на мостовете. При общо сухи пътища в планинските райони, лед се задържа на сенчестите участъци по северните склонове.

През зимата по всички пътища се появяват неравности и дупки. При попадане в тях, освен повреди по ходовата част на автомобила /изкривяване на джанти, срязване на външни гуми и др./, е голяма вероятността да загубите управлението и да катастрофирате. Движете се със скорост, която да ви позволи да забележите навреме неравност или дупка и да реагирате успешно с маневра или спиране.

Щом на платното се появят неголеми неравности, това е признак за лошо състояние на пътя и опасни препятствия. Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и наводнено платно - тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, намалете до минимум скоростта.

Не се опитвайте да криволичите по платното за избягване на неравности заради голямата опасност да загубите управлението и да попаднете в челен удар с насрещен автомобил, преобръщане или блъскане в крайпътно препятствие.

По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това влошава значително ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка. За да не напуснете платното и предотвратите блъскане на неправилно движещ се пешеходец в тъмни дрехи или удар в препятствие на платното, в такива условия се движете предпазливо, със скорост, която да Ви позволи спиране в зоната на видимостта.

В нощните часове и рано сутрин се спускат мъгли. В съчетание с ниски температури пътните настилки се заледяват. Управлявайте с повишено внимание, със значително намалена скорост, особено преди навлизане в завои и на мостове. Почти не използвайте спирачките, а намалявайте скоростта с помощта на двигателя, без да изключвате от скорост. Рязкото спиране, форсиране или отнемане на газта върху хлъзгава настилка може да доведе до блокиране на колелата и загуба на управлението.

По обилно наводнени пътни платна се движете със значително намалена скорост. Ако гумите са поизносени, има заплаха от т. нар. “аквапланинг” - автомобилът да стане неуправляем върху водния клин между гумите и настилката.

Много пътища след зимата са с изровени от валежите банкети, по-ниски от нивото на настилката. Шофирайте на завоите с такава скорост, която да изключва слизане с десните колела на ниския банкет.

При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията от автомобила пред вас, за да избегнете сблъсък, в случай че водачът му рязко задейства спирачките.

От обилните валежи и от течаща вода от топящия се сняг по пътните платна се изнасят камъчета, пясък, тиня, които рязко намаляват сцеплението на гумите с настилката. Товарни автомобили, трактори, селскостопански машини в селата и край тях, както и близо до близо до строежи, изнасят кал при излизане от странични пътища. Управлявайте предпазливо и със значително намалена скорост при вероятност от навлизане в такива участъци.

При движение по пътища, край които има стръмни скалисти скатове, очаквайте на платното паднали камъни, скална и земна маса. Движете се скорост, която да ви позволи спиране или безопасна маневра за избягване на такива препятствия.

При облачно време и валежи е препоръчително да се движите и през деня с включени фарове на къси светлини. По-безопасно е когато автомобилът се възприема отдалече от другите участници в движението.

Видимостта е изключително важна за сигурността на движението. Когато стъклата на фаровете са замърсени, светят слабо и увеличават опасността от блъскане на пешеходци и удари в трудно забележими и несигнализирани препятствия на платното. При пътуване по настилки, покрити с кална вода, спирайте периодично на подходящи места край пътя и почиствайте стъклата на автомобила, на фаровете, стоповете, мигачите и габаритите, за да имате добра видимост. За целта си носете съдове с вода.

Често през този период по протежението на пътя се редуват сухи, влажни, мокри и заледени участъци. Навлизането от сух на мокър, /заснежен, заледен/ участък е опасно, затова намалявайте скоростта предварително като задействате спирачките, още докато автомобилът е върху суха настилка, преди навлизането му в хлъзгавия участък.

През първите дни с топло време навън на игра излизат много деца. Нещастните случаи възникват най-често при внезапно слизане на децата на платното при опит за пресичане тичешком, без оглеждане. При наличие на дете или група деца на и край платното, веднага намалете скоростта с готовност за спиране.

Още през първите пролетни дни и вашите деца ще поискат да подкарат велосипеди. Заедно с тях проверете изправността на велосипеда и ги придружете при първите излизания за каране навън. Определете безопасно място за това - улици, затворени за движение, квартални градинки, площадки, паркове. Обяснете добре на децата кои са опасностите и защо не трябва да карат велосипед по улици с оживено автомобилно движение. Отделете време да ги контролирате.

През зимата настъпва т.нар. ”пролетна умора”. Тя се проявява в отслабване на вниманието и концентрацията на водача по време на управление, сънливост и пасивност. Умората настъпва по-бързо. Компенсирайте като отделяте достатъчно време за сън и почивка преди шофиране. При признаци на умора и грешки при управлението, незабавно спирайте за отдих.

Непременно проверете в автосервиз техническата изправност на предния мост на автомобила, който е подложен на натоварване от множеството неравности по пътищата; изправността на спирачките и годността на спирачната течност.

Специално внимание отделете за проверка на външните гуми и джантите /възможно е да се открият сериозни повреди от попадането в неравности и дупки, които могат да доведат до произшествие/.

Не бързайте да сменяте зимните гуми с летни още през първите дни с по-топло време. Препоръката на специалистите е това да се направи при трайно подобряване на времето, не по-рано от втората половина на април.