Отстраниха 1,5 кг тумор от коляното на пациент в Пловдив, ще живее

https://www.24chasa.bg/region/article/9725061 www.24chasa.bg
Проф. Владимир Ставрев

Операция, продължила 3 часа в Пловдив, приключи с отстраняване на 1,5 кг тумор от коляното на възрастен пациент от Кърджали. Това обяви шефът на клиниката по ортопедия в УМБАЛ "Св. Георги" проф. Владимир Ставрев.

На болния е поставена  индивидуална туморна мегапротеза, което ще подобри живота му. Интервенцията е извършена от екип, начело с проф. Ставрев.

Преди месец пациентът потърсил учения и обяснил, че преди 10 години е имал тумор в задколянната ямка, където лекари от болницата в Кърджали са го премахнали. Впоследствие обаче се появил рецидив.

При прегледа проф. Ставрев установил наличие на  голямо туморно образувание. След извършена биопсия е диагностицирано като липо сарком – злокачествен тумор с риск от метастази.

„Имаше два варианта – ампутация на крайника или операция за отстраняване на тумора и заместване на долната част на бедрената кост с индивидуална мегапротеза", поясни проф. Ставрев. Пациентът избрал втория, който е съвременното решение.

Понеже туморът притискал магистрални кръвоносни съдове и нерви в задколянната ямка, се наложило в продължилата повече от 3 часа операция да участва и съдовият хирург от УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Евгений Иванов.

Успешната операция е последвана от рехабилитационни процедури и раздвижване. Седмица след нея пациентът може да ходи самостоятелно, обясниха лекарите.