Калкан от 17 лв. до 30 лв. в Бургас, забраниха улова до 15 юни

https://www.24chasa.bg/region/article/9725345 www.24chasa.bg
Едрият калкан, който е и най-вкусен, се продава за 30 лв./кг. Снимки:Авторът

Калкан от 17 лв. до 30 лв. за килограм се предлага на рибните пазари в Бургас, но търговци предупреждават, че прясната деликатесната риба ще изчезне до средата на юни.

Причината - забрана за улов на калкан от 15 април до 15 юни, която наложи със своя заповед преди дни министърът на земеделието Десислава Танева. Забраната е по Закона за рибарството и аквакултурите и касае периода на размножаване на рибите през 2021 г.

Освен улова се забранява и всякаква риболовна дейност, включително трансбордиране, задържане на борда, разтоварване и първа продажба за периода, съгласно Регламент на ЕС от 28 януари 2021 г. за определяне за възможностите за риболов на някои рибни запаси, приложими в Средиземно и Черно море, припомнят от ИАРА.

Миди по 3 лв./кг се предлагат по рибните пазари в Бургас.
Миди по 3 лв./кг се предлагат по рибните пазари в Бургас.

„Макар и по-скъп, калканът си има купувачи. Но който ял, ял – дойде забраната за улов чак до юни“, казва търговец на риба на общинския пазар „Краснодар“. Магазинът му е пълен с вкусната дънна риба, а като екстра се предлага безплатно чистене на калкана. Тази услуга я има и в други рибни магазинчета в Бургас.

На пазара преобладават гръцки риби и морски дарове.
На пазара преобладават гръцки риби и морски дарове.

Ватосът, наподобяващ калкана по вид, но не и по вкусови качества, според морски вълци, се предлага за 6 лв. /кг. От пресните риби на пазара повечето са гръцки – лаврак за 12 лв./кг., ципура на същата цена, сафрид за 6 -10 лв./кг. според големината, фагри за десетина лева. Има обаче и български попчета за 6-7 лв./кг., морски кефал за 6 лв., хамсия за 3 лв., миди също по 3 лв.