Няма опасност от наводнение в област Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/9725716 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторът

Язовирите и реките в област Русе са под постоянно наблюдение заради продължаващите валежи и снеготопенето в планините, съобщиха от областната управа.

Всеки ден в администрацията се получава актуална информация за нивата на водоемите в региона. За последните 24 часа са били регистрирани между 12 и 20 л/кв. метър валежи, което е приблизително 40% от месечната норма за април.

Прогнозата е до края на месеца валежите да са около или малко над нормата. През март пък са отчетени най-високите стойности от 12 години насам за този период от годината.

На някои места в областта валежите са стигнали 132 л/кв. метър, което е 4 пъти повече от средното количество. Към момента няма повод за притеснение, тъй като повечето язовири имат свободен капацитет от около 40%. 12 са функциониращите язовири в региона. Други два „Образцов чифлик“ и „Каран Върбовка“ са с нулев обем.

Областният управител Галин Григоров поддържа постоянен контакт с всички страни, имащи отношение към управлението на този тип водоеми и при необходимост и при повишаване риска от преливане на който и да е от тях е създадена организация за незабавно реагиране. Той е разпоредил и проверка на експлоатационно състояние на хидротехническите обекти.

Резултатът от проверката се очаква да стане ясен в началото на май. Съгласно нормативните изисквания такива проверки се правят веднъж годишно, но по решение на областния управител на Русе те се извършват два пъти в годината. Захранването с питейна и битова вода в региона става посредством кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници, а не чрез язовири.