Вижте големите поражения след бурите на Петрохан и Чипровци през март

https://www.24chasa.bg/region/article/9726092 www.24chasa.bg
Снимки Юлиян Иванов

Бурята, която през март затвори Петрохан, е нанесла изключителни щети в Западна Стара планина и в частност Копрен и Чипровци. Така остро начупена и буквално окършена гора не бях виждал, щетите са сериозни. Пътеките са буквално непроходими. Първият от копренските водопади е все още достъпен, но има цял участък от поне 20-на метра, който се върви само по начупени клони и подгизнали дървета. За това алармира планинарът фотограф Юлиян Иванов:

Нападалите дървета така са блокирали пътеката към Ланжин скок трябва да се заобикалят с десетки метри! Има паднали дънери и в самите водопади, като се има предвид терена. Дуршиния скок също е задръстен от паднало дърво.

Големи са щетите в Чипровския балкан. Изкоренените дървета и разцепените скали са ... впечатляващи! Природата така е вилняла, както само тя си знае. Има цял един участък, който е абсолютно непроходим (маркирал съм го на картата), заобикаля се доста над пътеката (където минаваше старата). Хубаво е да се правят периодично снимки или да се оставят маркери, за да може човек да се върне по-лесно после.

За да се отиде до Чипровския водопад, който нормално се стига за 15-20 мин. в момента е необходимо човек да си предвиди поне 40-50 мин. отгоре в посока.

Та... ако все пак някой реши да ходи натам идните седмици и месеци (понеже не съм сигурен, дали в следващите 2-3 мес. ще успеят да разчистят пътеките - трябва си доста рязане, а за падналите дървета в самите водопади- но, ако все пак реши да ходи в този район, да знае какво го очаква.

Бурята е била зверска. Имаше разцепени скали, колкото еднофамилна къща! Разпукани по средата като орех! Заприказвах се и с единия от гранична полиция - показа ми отсрещния склон, където се е свлякла лавина - такава сеч, останки от дървета стърчаха като подострени колове все едно гледаш Време разделно. Ако знаех, че е такова положението хич нямаше и да забия към него район, ама... кой да ти каже.