Пандемията загърби хроничните заболявания в Силистренско

https://www.24chasa.bg/region/article/9726670 www.24chasa.bg
Д-р Маргарита Къцаркова

„Самолечението е опасно, задължително следва да съблюдаваме хранителния и двигателния си режим“, споделя ендокринологът Маргарита Къцаркова

През последната година корона вирусът обсеби вниманието на световната общественост и като че ли по малко се говори за хроничните заболявания от рода на диабета , например. По данни на международната диабетна асоциация общия брой на пациентите с диабет по света надвишава 425 милиона души.

„Данните за ковид пандемията такива, че новите щамове на вируса започват да засягат все повече хора на по малка възраст, без придружаващи заболявания“, сподели за Общинско радио- Силистра ендокринологът д-р Маргарита Къцаркова, говорейки за ситуацията както в страната , така и в световен мащаб. Според д-р Къцаркова диабетът няма възраст и хора от всички възрасти са застрашени и единственото правилно решение при усещане на характерни за захарния диабет симптоми да се направят щателни изследвания за да не се стига в последствие до усложнения.

„Имам мои пациенти, които след прекаран COVID са отключили диабет. Няколко месеца след като са прекарали болестта идват с доста високи стойности на захарта. Може би, акцентът е токсичен и действа във всички органи, на щитовидна жлеза на панкреас, бъбречна тъкан, навсякъде“, споделя ендокринологът. По отношение на профилактиката следва да се съблюдава режима на хранене, на движение, да се следи за наднорменото тегло, от значение са и генетичните фактори.
Строгата диета е вредна за организма защото после теглото се качва отново, по скоро е необходимо да бъде създаден, според д-р Къцаркова нормален режим на хранене бе прекаляване с въглехидрати, като тук влизат различните тестени изделия и сладкиши.

„Доста хора си спазват хранителния режим защото човек не бива да гладува, трябва да са налице три хранения , като между тях да има поне един плод. Да не се прекалява с рафинирани мазнини , сладкиши ,шоколад. Ако на млади хора изведнъж им се е качило теглото , а нямат други хронични болести или са изпаднали в депресия или са с нарушен цикъл, следва да се изследва щитовидната жлеза и нейната функция и да се проведе съответното лечение, само ще добавя , че стресът също влияе, както за диабета, така и за щитовидната жлеза, сподели д-р Маргарита Къцаркова. Според нея забелязва се една тенденция хората да се самолекуват и да четат в социалните мрежи за неща, свързани , според тях с тяхната болест или оплаквания.

Относно ваксините тя споделя, че те са задължителни за хора с хронични заболявания, просто трябва да се внимава , коя ваксина да се добави, съобразно възрастта на пациента.

„Да бъда лекар си мечтаех от детска възраст и винаги, ако се върнем назад в годините пак би станала лекар. Обичам и уважавам пациентите си не ги деля по никакви принципи, никога не бих си сменила професията. Специалността ми е интересна, богата, макар да е сравнително трудна като наука, зависи кой какво е писал в тази област, има издържани научни статии от които могат да се извлекат изводи, има и такива с по ниско научно съдържание,“ сподели д-р Къцаркова.