Знамето на панагюрските въстаници, ушито от Райна Княгиня е в изложбата "Реликви от Априлската епопея", подредена в „Двореца”-Балчик

https://www.24chasa.bg/region/article/9727782 www.24chasa.bg

„Изложба "Реликви от Априлската епопея" по повод 145-годишнината от въстанието представя в Каменната зала на културния институт „Двореца” в Балчик Историческият музей в Панагюрище” - каза главният уредник на музея Ирина Ботева.Експозицията ще бъде изложена от 20 април до 20 юни.

Движимите културни ценности, които са представени, са около 80, има още допълнителни експонати от фондация „Цоцорков род” и от регионалния клуб „Традиция”-Панагюрище. „Тя включва главното знаме на панагюрските въстаници, шито от Райна Княгиня, ушито отновоот нея през 1901 г. по повод 25-годишнината от Априлскота въстание, защото оригиналното изгаря, явстрийският й пистолет с инкрустации, златното лъвче на Георги Нейчев, депутат на панагюрци на Оборище, голяма част от оръжията, снаряжението на въстаниците, както и документи, отличия и лични вещи” – добавя уредникът. Наред с уникалните пушки, пищови, револвери и ръчно изработени от въстаниците оръжия от сечива, са представени панагюрско мъжко и женско облекло от 19 век.

„Най-голямата изнесена изложба „Реликви от Априлската епопея" на експонати в Историческия музей в Панагюрище е в държавния културен институт „Двореца” в Балчик” – каза още Ботева. Тя от 2016 г. е г остувала във Варна, в Шумен и Пазарджик – като част от национална изложба, във военни позразделения в Асеновград и Кърджали и на други места.