Железопътният инцидент в Русенско се размина без жертви (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9735778 www.24chasa.bg
Тази нощ в 01:05 часа е постъпил сигнал за възникнал железопътен инцидент с дерайлирала товарна влакова композиция, превозвала гориво /бензин/, в междугарието Ветово-Сеново в Русенска област, като два от вагоните са се обърнали, съобщиха от МВР-Русе.

Тази нощ в 01:05 часа е постъпил сигнал за възникнал железопътен инцидент с дерайлирала товарна влакова композиция, превозвала гориво /бензин/, в междугарието Ветово-Сеново в Русенска област, като два от вагоните са се обърнали, съобщиха от МВР-Русе. Веднага към местопроизшествието са изпратени екипи на полицията и пожарната. Служителите на РДПБЗН – Русе, съвместно с аварийни екипи от НКЖИ, са обезопасили композицията и района, като е спряно изтичането на гориво от две цистерни. Районът е бил отцепен и местопроизшествието е запазено от служители на полицията и пожарната.

Няма пострадали хора, но е засегнат близо 2 км железен път и е било преустановено движението на влакове по направлението Русе – Каспичан. На мястото на инцидента действията на екипите на МВР са ръководили директорът на ОДМВР – Русе ст. комисар Теодор Атанасов и директорът на РДПБЗН – Русе комисар Валентин Красналиев.

Случаят ще се разследва от прокуратурата, която ще трябва да изясни причините за произшествието и виновните. В изявление пред медиите от мястото на инцидента, окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни, че в прокуратурата има утвърден план за работа при крупни аварии и катастрофи, като на местопроизшествието са следователи от Окръжната прокуратура в Русе, освен това за случая е уведомен главния прокурор и заместник-главния прокурор, като с тяхно съдействие се очаква в работата на разследващите да се включат най-добрите специалисти, имащи опит в подобни случаи. Прокурор Георгиев успокои, че няма опасност за населените места в района, няма и риск за екологична или друг вид катастрофа. Областният управител на област Русе Галин Григоров и неговият заместник Валентин Колев се запознаха на място със ситуацията и работата на специализираните екипи в междугарието Ветово-Сеново. Те разгледаха мястото, където тази сутрин малко след 01.00 ч. са дерайлирали четири вагона – 5-и, 6-и, 7-и и 8-и (цистерни с гориво) от товарен влак на частен товарен превозвач. Композицията се е състояла от 28 вагона и се е движила по направление гара Русе разпределителна – Белозем. Причините за инцидента се изясняват. Взрив и пожар не е имало. Пострадали хора също няма. Районът е бил отцепен от Гражданска защита, като на място пристигнал и лично главен комисар Николай Николов. Аварийни екипи на пожарната и НКЖИ продължават да бъдат на терен. Разрушен е повече от 2 км железен път. Поради тази причина движението в споменатия участък е временно преустановено. Обмислят се възможности за извозване а автобуси на пътниците, пътуващи между Русе и Варна. Предстои източване на горивото от авариралите цистерни и след това тяхното връщане на релсовия път. Ръководството на Областна администрация Русе отчита, че е създадена необходимата организация и взаимодействие между институциите, така че във възможно най-кратки срокове да се реши проблемът. На този етап е още рано да се каже колко време ще отнеме ремонтът на повреденото ж.п. трасе.

Железопътният инцидент в Русенско се размина без жертви (Снимки)

Железопътният инцидент в Русенско се размина без жертви (Снимки)

Железопътният инцидент в Русенско се размина без жертви (Снимки)