Птичи грип пламна във ферма край Пловдив, умъртвяват 40 000 кокошки

https://www.24chasa.bg/region/article/9745666 www.24chasa.bg

Всичките 40 000 кокошки носачки, отглеждани в стопанство в пловдивското село Трилистник, ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Причината е, че там е избухнал птичи грип, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. И добавят, че от 2017 г. досега за четвърти път се установява огнище на заболяването.

 Положителният резултат за инфекцията е потвърден от Национална референтна лаборатория по инфлуенца и нюкясълска болест по птиците в София.

Около въпросната птицеферма са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат – с. Трилистник; общ. Раковски – землището на с. Стряма – Държавно ловно стопанство „Чекерица“, и 10-километрова наблюдавана зона. Тя обхваща населените места общ. Марица - с. Рогош, с. Скутаре, с. Маноле, с. Манолско Конаре, с. Ясно поле, с. Динк, с. Крислово, с. Калековец, с. Желязно и с. Войводиново; общ. Раковски – Раковски, с. Стряма и с. Шишманци, общ. Садово –  Садово.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

От Агенцията по храните уверяват, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.