Руският посланик за първи път в Стара Загора, гостува на митрополит Киприан

https://www.24chasa.bg/region/article/9749646 www.24chasa.bg
Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова и старозагорският митрополит Киприан си размениха подаръци. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Кметът Живко Тодоров също прие Елеонора Митрофанова

Извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова гостува за първи път в своя мандат в Стара Загора, днес тя се срещна със старозагорския митрополит Киприан. "Неразривна е връзката между българи и руси, както в духовно, така и в държавно-политическо отношение, защото Бог е предопределил да бъдем в едно и "вси славяни книги да четат", каза в приветственото си слово владиката.

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова с вълнение се докосна до копието на знаменитото Самарска знаме в една от залите на Регионалния исторически музей в Стара Загора.
Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова с вълнение се докосна до копието на знаменитото Самарска знаме в една от залите на Регионалния исторически музей в Стара Загора. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Госпожа Елеонора Митрофанова сподели приятните си впечатления от първата си среща със Стара Загора, като акцентува на богатата история, събрана в Регионалния исторически музей и на топлото посрещане, с което я удостоиха учители и ученици в езиковата гимназия "Максим Горки".

Книга за Софроний Врачански подари руският посланик у нас Елеонора Митрофанова на дядо Киприян.
Книга за Софроний Врачански подари руският посланик у нас Елеонора Митрофанова на дядо Киприян. СНИМКА: Ваньо Стоилов

На срещата бяха обсъдени възможностите за бъдещо съвместно сътрудничество, включително е възстановяването на руските белогвардейски гробища около град Шипка.

Дар за гостенката и от кмета на Стара Загора Живко Тодоров - копие от символа на града Лъвицата с малкото лъвче.
Дар за гостенката и от кмета на Стара Загора Живко Тодоров - копие от символа на града Лъвицата с малкото лъвче. СНИМКА: Ваньо Стоилов

В края архиереят връчи на посланик Митрофанова благорствен знак, придружен от икона на Божията майка и сувенир за празника Възкресение Христово. Той сподели, че я очаква отново през юни за Празника на розата в родния си град Казанлък. От своя страна Нейно Превъзходителство покани митрополит Киприан на Международен музикално-хоров фестивал в Москва и му подари книга, запечатала върху страниците си живота и делото на Софроний Врачански.

Високият гост се срещна и с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, с когото също обсъди възможностите за партньорство, както и актуални въпроси. Тя се поклони пред паметта на българските опълченци и руските воини, дали живота си за Освобождението на България. Живко Тодоров покани г-жа Митрофанова да гостува отново в Стара Загора.