Хиляди богомолци честваха Възкресение Христово във Видинска епархия

https://www.24chasa.bg/region/article/9758952 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

В повечето по- големи храмове във Видинска епархия християните честваха възкръсването на Исус Христос. То е днес, на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци. След това Исус Христос се явява на Мария Магдалена,а после и на апостолите. На разпети петък хиляди поклонници преминаха под палащаницата и се включиха в литиите около черквите.

Негово Високо Преосвещенство митрополит Даниил поведе литията във Видинския храм.

Той поздрави миряните с "Христос Воскресе!"

Хиляди богомолци честваха Възкресение Христово във Видинска епархия

"Днес „празнуваме умъртвяването на смъртта, разрушаването на ада, началото на новия, вечен живот и тържествувайки, възпяваме Причината – Бога на Отците ни, Който единствен е благословен и препрославен вовеки.“

Хиляди богомолци честваха Възкресение Христово във Видинска епархия

"Днес Христос умъртви смъртта! Смъртта, която е резултат от греха, беше умъртвена от Извора на Живота. Безгрешният Бог, Който стана Човек, победи причината на смъртта – греха. Днес Любовта победи греха!

Хиляди богомолци честваха Възкресение Христово във Видинска епархия

Днес Христос постави началото на новия, вечен живот! Христос е Самият Живот – досега ние живеехме за себе си, за своя егоизъм, себелюбие и самодостатъчност, за своите греховни страсти, а по този начин – живеехме за смъртта. От днес ние живеем за Живота! Живеем за Христос и за нашия ближен! Живеем в Неговата Църква, в която всички заедно се подвизаваме и която ни дарува Тялото и Кръвта Му, с които се храним за прошка на греховете и вечен живот.

Днес ние тържествуваме – тържествуваме, защото сме Христоносци: кръстени сме в Христовата смърт, но сме облечени в Неговото Възкресение, призвани сме да бъдем Христови във всеки наш помисъл и дело, във всяка частица на нашата вътрешност, във всеки кът на душата си да имаме Него – Живота. Ние сме Христови – малко избрано стадо, последователи на апостолите, подражатели на светиите. Ние сме малко на брой, немощни сме, грешим, падаме, съгрешаваме, но сме Христови. Стремим се към Христа, знаем, че можем да открием Христос в Неговата Църква с нейните Тайнства и с непогрешимата ѝ Православна вяра! “, каза владиката Даниил.

В най-големият манастир на Видинска епархия Клисурския манастир се проведе богослужение. Негово Високопреподобие Архиимандрит Антим – Протосингел на Видинска св. Митрополия оглави последованието на Опело Христово отслужено съвместно със сестрите монахини от Обителта. Извършена беше лития около манастирския храм с която се възпоменава пренасянето на тялото Иисусово от Кръста до гробната пещера.

Богослужението завърши с проповед на Архимандрит Антим в която той изтъкна: „За християнския свят най-тъжният ден в годината е Разпети Петък. Денят в който човешката злоба и ненавист в най-голяма степен се изливат върху Нашият Спасител Иисус Христос. Смъртният човек се опита да умъртви Своя Безсмъртен Животодател. Всичките мъки, унижения и страдания бяха толкова страшни, че дори и най-близките следовници – св. апостоли на Иисуса Христа се отдалечиха от Него уплашени до смърт с изключение на св. Богородица и св. Ап. Йоан Богослов.

При спасителните за нас Христови страдания Бог–Отец допусна Иисус да изпита и чувството на Богооставеност при което извика: Боже Мой, Боже Мой защо си ме оставил!? , за да може в последствие Христос никога да не изоставя човеците в техните изпитания и страдания. И ние сме отдалечени по време от тези събития когато Христос страда и заради нашето спасение от което и днес хората се нуждаят. “

В деня на Възкресението богомолците си пожелават здраве и благоденствие . Всички храмове в монтанска област бяха отворени, за да чуе Бог молитвите на хората.