Богородица Седмострелна в пловдивското село Белащица изпълнява най-съкровени желания

https://www.24chasa.bg/region/article/9763937 www.24chasa.bg
Храмът на манастира "Св. Георги" в Белащица е готов за празника. Снимки: 24plovdiv.bg

Красивата обител отбелязва на Гергьовден храмовия си празник и раздава агнешки курбан и боб

Още по-голямо стълпотворение от миряни се чака на 6 май, когато манастирът "Св. Георги" в Белащица отбелязва храмовия си празник. Миналата година, когато беше жестокият локдаун, стотици дойдоха да се молят, а обителта едва ги побра.

Освен за празника, много сега ще дойдат да се молят пред иконата на Богородица Седмострелна. Тя се пази в църквата и има огромна сила. "Такива изображения на Божията майка са изключително редки. Тази, която е в нашия манастир, изпълнява най-съкровени желания и смекчава всички зли сърца", обясни пред 24plovdiv.bg домакинката Елена Димитрова. Тя твърди, че за 21 г., откакто е в обителта, е чула безброй разкази за чудотворни изцеления след молитва пред реликвата.

На Гергьовден службата в храма ще започне в 8 часа и ще се води от двама свещеници. За първи път на нея няма да присъства игуменка на манастира, тъй като 1 април т.г. се спомина майка Екатерина. Все още не е избрана нейна приемничка.

"Надяваме се в близко време това да стане с благословията на пловдивския митрополит Николай", каза Елена. В момента основната тежест за приготовленията за празника пада върху нея. Жената се грижи за всяко кътче в красивата обител да изглежда още по-добре. Мястото наистина е божествено. Елена ще разчита на помощнички, за да сготви агнешки курбан и фасул, които ще бъдат раздавани на поклонниците. Миналата година 6 май се падна по време на пост и затова обредната храна беше боб с печена риба.