Камбанен звън от храма „Св. Петка“ огласи село Коевци след близо век

https://www.24chasa.bg/region/article/9768217 www.24chasa.bg
Камбаната в Коевци е дарена от местна жителка
Камбаната в Коевци е дарена от местна жителка

С водосвет беше осветена камбаната за новоизградения храм "Св. Петка" в сухиндолското село Коевци. Десетки жители и гости се събраха пред църквата, за да чуят камбанния звън. Водосветът и освещаването отслужи отец Христо, който поръси за здраве хората, дошли да запалят свещ в днешния ден. С поздрав към всички се обърна и кметският наместник на селото Тоня Петкова.

„Преди две години, заедно с помощта на Община Сухиндол и кмета инж. Пламен Чернев, всички ние положихме усилия, за да върнем духовността в нашето село и да изградим православен храм. Днес нашата църква „Св. Петка“ посреща вярващи и е място за молитва и упование. Щастлива съм, че днес, за пръв път от десетилетия, в Коевци прозвуча камбанен звън. Благодарение на щедрите дарители и вашата отдаденост на каузата, храмът в нашето село е изцяло завършен. Вие показахте, че добрите дела са безкористни, че бъдещето на нашия народ не е толкова черно, колкото го чертаят статистиците в големите ведомства. Защото бъдещето сте всички вие, които обичате родното си село“, каза Тоня Петкова, цитирана от пресофиса на общината.

Кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев изрази своята радост, че храмът в Коевци вече има камбана.

„Щастлив съм, че във време, в което хора губят вярата си, много дарители помогнаха за изграждането на храма. Благодаря и на нашият народен представител Весела Лечева, която помогна за изграждането на храма чрез Комисията по вероизповеданията. Така успяхме да възстановим духовността в нашето село, което нямаше храм. Благодаря на всички дарители. Господ здраве да дава на тях и техните семейства. Защото ние сме преходни на тази земя, минаваме и заминаваме, но направеното остава. Защото с обединение, знание и просвещение нашият народ се е спасил в тези трудни години на робство. Във всички епохи духовността и езика са ни съхранили като народ и етнос. Благодаря на всички, които не забравят, че основната задача на всеки един е и да дарява. Може да не е на храм, защото ръка, която дава, не осиромашава, както е казал народът“, не скри емоцията си и инж. Пламен Чернев.

Камбаната и конструкцията са дарение от местна жителка, която не пожела името й да бъде оповестявано. Тя получи плакет и благодарствен адрес от кмета инж. Пламен Чернев, както и грамота от кметския наместник Тоня Петкова.

В селото е имало храм преди близо век, след което Коевци остава десетилетия без молитвен дом. Храмът „Св. Петка“ беше изграден в края на 2019-та година с помощта на дарители и на кмета инж. Пламен Чернев.