Манастирът "Св. Георги" в Белащица се пука, не може да побере поклонниците (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9769734 www.24chasa.bg
Непрестанна върволица към храма в манастира на Белащица има през целия ден. Снимки: Авторът

- Обителта, която е на 1001 г., е по-красива отвсякога

- Мирянка се моли на Богородица Седмострелна да омилостиви сърцето й

И друг път на Гергьовден е пълно, но като тази година никога не е било.

Това коментираха богомолци, които паркираха на километър от манастира "Св. Георги" в Белащица и вървяха пеша, за да стигнат до обителта. Днес тя навършва 1001 г. от създаването си, а за храмовия празник  посреща хора от цялата страна. 

От ранни зори поклонници окупираха светата обител. Пътят към нея е блокиран от автомобили, пристигнали от цялата страна.

Пред "Св. Георги" ги посрещат десетки търговци. Продава се буквално всичко - от бельо до детски играчки. Пред скарите пък се вият опашки.

Вътре в манастира раздават курбан, дроб сарма и фасул, опети от трима свещеници. За празника дарители осигуриха 6 агнета. Обредната храна е приготвена в меден казан. "Толкова вкусно не съм яла в живота си", каза жена от Плевен, докато сърбаше фасула и замезваше с печено агнешко.

"Казанът е на 129 г. Подарен е на "Св. Георги" от  манастира на Бяла черква. Сготвено в него, ястието има неповторим вкус", обясни съветничката от община "Родопи" Лидия Гимишева.  Монахини и помощници цяла нощ готвили, за да стане яденето готово за обяд. Хората пък си облизваха пръстите.

"Може ли да ми сипите да занеса на болния ми съпруг", настоя Веселина Тошева. Жените веднага загребаха с черпака и напълниха буркан от курбана.

Лидия Гимишева и много други белащенци не пропуснаха и този Гергьовден да отидат със семействата си да се помолят.

Мнозина от дошлите искаха да зърнат изключително рядката икона, която се съхранява в параклиса на манастира. Ликът на Богородица Седмострелна има чудотворна сила и изпълнява най-съкровени желания. Монахини разказват, че иконата може да омилостиви хора със зли сърца.

Затова и Невена Димитрова отиде да се помоли. "Много се карам с майка ми и искам това повече да не се случва", каза 40-годишната жена.

"Помага за изцеление на тежки болести. Наричат я Седмострелна, защото смекчава всички зли сърца", казва домакинката на манастира Елена Димитрова. Цялата подготовка за празника е минала през нейните ръце. "Св. Георги" е чист, подреден и по-красив отвсякога. Засадени са допълнителни цветя, които придават още по-приказно място на обителта.

"Идвам непрекъснато. Не само на празници. Като седна в двора и се отпусна, душата ми лети", каза Маргарита Генова. Твърди, че тук намира утеха на всички мъки и страдания, които изпълвали живота й.

"Да не говорим за това на Гергьовден. Въпросът е да почетем светеца и да се помолим да ни закриля", каза 62-годишната жена.

Манастирът

По пътя пред манастира са наредени сергии.
По пътя пред манастира са наредени сергии.