Международният екип на арх. Дора Иванова продължава работата си в Чинията

https://www.24chasa.bg/region/article/9769886 www.24chasa.bg
Защитени със специално покривало, мозайките и паната от вътрешния кръг в Чинията издържаха на зимата. Сега се търсят пари за защита на мозайките и от външния кръг. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Готвят концепция как да отворят паметника за туристи целогодишно

Международен екип вече подготвя цялостна концепция за това как да бъде осигурен целогодишен туристически поток към някогашния Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа, известен днес повече като Чинията, това съобщи арх. Дора Иванова, която от години се грижи за консервацията на монумента. Сред участниците в екипа е и директорът на археологическия музей в Загреб Санжин Михелич, който в края на тази седмица трябва да пристигне намясто.

Така, защитени със специално покривало, мозайките и паната от вътрешния кръг в Чинията издържаха на зимата.
Така, защитени със специално покривало, мозайките и паната от вътрешния кръг в Чинията издържаха на зимата. СНИМКА: Ваньо Стоилов

В началото на следващата седмица ще се проведе мониторинг за състоянието на мозайките от вътрешния и външния кръг на паметника, които бяха консервирани миналото лято и есен със средства от фондация ГЕТИ. В него ще участват учени от различни страни, които консервираха мозайките и паната.

По първоначални данни консервираните и покрити пана от вътрешния кръг са останали непокътнати през изминалата зима, независимо от ниските температури и огромните температурни амплитуди. Във външния кръг обаче нещата са различни, тъй като поради липса на средства там не беше изградено покритие. По тази причина отново е възобновена стартиралата миналата есен дарителска акция за набирането на около 64 000 лева, с които да бъдат закупени необходимите материали и покрити и мозайките от външния кръг, съобщи още арх. Иванова.

Тя допълни, че вече е формиран и 30-членен доброволчески екип, който освен с труд ще помага и с идеи за решението на трудни инженерни въпроси. Сред тях е как да бъде възстановена унищожената покривна конструкция, за което ще се търсят съвременни методи. С този проблем се е заела инж. Диляна Матеева, която има богат опит в инвестиционното строителство и съвсем скоро й предстои да завърши втората си магистратура в областта на опазването на архитектурното наследство.

Чрез създадената от нея фондация "Проект Бузлуджа" арх. Дора Иванова в момента подготвя нови проекти, с които се надява да спечели ново финансиране за Чинията.

Очакванията са най-после Министерството на културата да наруши мълчанието си по темата и да даде на бившия Дом-паметник на БКП статут на национален паметник на културата заради уникалната му археология, което би улеснило привличането на средства и работата по неговото запазване и отваряне като туристически обект.