180 млади артисти представят 17 театрални постановки във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/9773204 www.24chasa.bg
Актьори от 12 града се представят на сцената във Велико Търново
Актьори от 12 града се представят на сцената във Велико Търново СНИМКА: Община Велико Търново

В старата столица стартира детско-юношеският фестивал „Малкият принц“ 2021

Над 180 млади артисти от цяла България се изявяват във Велико Търново в рамките на петнадесетото издание на Фестивала на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц". Първият голям театрален форум за деца и юноши, който се провежда у нас след началото на пандемията, бе открит в петък, информират от общината. Програмата включва общо 17 театрални постановки, всяка от които е със свободен вход. Те ще се играят на двете сцени на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

Организатори са Община Велико Търново и Народно читалище „Извор – 1873" с. Самоводене.

Фестивалът „Малкият принц“ има за цел да стимулира театралното изкуство за деца и юноши и да предостави възможност за сценични изяви, театрални срещи и дискусии на театрални състави от страната. Участват детски и юношески театрални школи от Варна, София, Русе, Силистра, Бургас, Благоевград, Габрово, Разград, Шумен, Пловдив, Банкя, Лясковец и Старата столица. Възрастовите групи са две – до 14 години и от 14 до 18 години.

Авторитетното жури на фестивала е под председателството на актрисата Йоана Буковска-Давидова. Част от него са Николай Априлов – актьор, театрален режисьор и телевизионен водещ, проф. д-р Станимир Трифонов – кино и театрален режисьор, Емил Андреев – писател, драматург и сценарист, както и актьорът Тони Минасян.

Голямата награда на Община Велико Търново - статуетката „Малкият принц", ще бъде връчена и в двете възрастови групи. Предвидени са още 13 индивидуални и колективни награди. За първи път има и специални отличия - за театрални състави, водени от професионални режисьори, за формации с режисьори любители, както и награда на публика.

С подкрепата на кмета Даниел Панов и Община Велико Търново всички млади театрали ще се запознаят и с културно-историческото наследство на Старата столица и ще посетят крепостта Царевец по време на престоя си в града.

Фестивалът се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки.