Над 1000 глобени по пътищата в Монтанско по празниците

https://www.24chasa.bg/region/article/9780898 www.24chasa.bg

1 124 МПС и 1 384 лица са проверени в дните от 29 април до 9 май на територията на област Монтана. Засиленият контрол бе осъществен с цел повишаване безопасността на движението и ограничаване на предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия в дните около Великденските празници и Гергьовден.

При проверките на пътя са съставени 150 акта и 384 фиша за различни нарушения на ЗДвП – най-голям е броят на установените нарушения за неспазване на пътни знаци и маркировка – 155, следвани от неизполването на обезопасителни системи, колани и каски – 65. Установените нарушения на скоростните режими извън населените места са 596.

При проведените операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност” са заловени 13 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, 17 неправоспособни водачи и един шофьор, употребил наркотични вещества. В хода на акциите са глобени още и 5-ма пешеходци, 1 водач, използвал мобилен телефон по време на шофиране и 9 водачи, управлявали МПС-та без задължителната застраховка „Гражданска пътя”.

Осем санкции са наложени на водачи на мотоциклети при специализирана полицейска операция, проведена в дните от 5 до 9 май, с фокус върху мотоциклетистите. Санкциите са наложени за неизползване на защитни каски, липса на задължителна застраховка, неправоспособност и липса на табела на определеното от закона място.