Ловеч отбелязва празника си с богата програма

https://www.24chasa.bg/region/article/9783117 www.24chasa.bg
Днешният ден на Светите братя Кирил и Методий е и празник на Ловеч. Снимка: Община Ловеч

Днешният ден на Светите братя Кирил и Методий е и празник на Ловеч. Тази година ортанизаторите са се постарали той да е изпълнен с културни и спортни събития.

Акцент на празника е отбелязването на 120-годишнината от написването на химна на българската просвета и култура "Върви, народе възродени". Композиторът Панайот Пипков написва нотите на черната дъска в час по музика в тогавашното ловешко училище "Йосиф Първи", където е учител, на 9 май 1901 г. в час по музика учителят в тогавашното ловешко училище "Йосиф Първи". Химнът "Върви, народе възродени" по стихове на Стоян Михайловски е изпълнен за първи път два дни по-късно, на 11 май, за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета.

Празничната програма започна с Божествена Света литургия в катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий". В 11.30 часа тържествено ще бъде издигнато знамето на града и ще започне церемонията по удостояване със званието "Почетен гражданин на Ловеч".

От 17.30 часа в Художествена галерия "Проф. Теофан Сокеров" Клубът на дейците на културата ще представи алманаха "Мостове".
Спортанат програма, насочена към децата, стартира в 9.30 часа със състезанието "Бързи, смели, сръчни", в което участват ученици от 2-ри клас от ловешките училища. В 15.30 часа пък ще се проведе щафетата "Пламъчета сини" за ученици от 1 до 4 клас. От 16 часа е щафета "Ловеч 2021" за по-големите - от 5-12 клас.

Награждаването на победителите в спортните състезания ще стане на площад "Екзарх Йосиф Първи" в 16.30 часа.

Финал на празника ще бъде сложен с концерт на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на площад "Екзарх Йосиф Първи".

За ловчалии и гостите на града в небето ще разцъфне празнична заря.