Възкресненска среща при доростолския митрополит Яков

https://www.24chasa.bg/region/article/9788251 www.24chasa.bg

По идея на негово високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков в Силистра се проведе Воскресенска среща при владиката, в която участва и областния управител Ивелин Статев.

В срещата са участвали и представители на Общински съвет и община Силистра, както и представители на Епархийския съвет, като с тях са обсъдени различни въпроси, включително за подновяване на процеса по изграждане на православния храм „Св. Георги Победоносец“, за който е отреден преди четвърт век терен в един от районите на града, където има поставен осветен камък и кръст.

От създаването й през 390 г. до седемдесетте години на 19 в. столица на епархията е Силистра, а впоследствие, вече наречена Доростоло-Червенска, седалището й е Русе. Възстановяването на епархията като Доростолска с център Силистра стана през 2001 г. с решение на проведения тогава V-и Църковно-народен събор. В миналото начело на епархията са били около 50 митрополити от различни народностни групи, а от 20 години насам засега са трима – митрополит Иларион и митрополит Амвросий и двамата вече покойници, погребани в двора на православен храм „Св. св. равноапостоли Петър и Павел“, а от миналата година насам е митрополит Яков. През десети век Силистра е седалище и на патриарх Дамян, за което свидетелстват руини на базилика в Дунавския парк на града.