Предават на съд надрусания шофьор от Стамболийски, причинил смъртта на двама приятели

https://www.24chasa.bg/region/article/9791419 www.24chasa.bg
Тодор Бараков (вдясно) e едната от двете жертви

Окръжната прокуратура в Пловдив предаде на съд 20-годишния Петър Маринашки от Стамболийски, причинил по непредпазливост смъртта на двамата си приятели Тодор Бараков, на 16 г., и Виктор Василев. Със средна телесна повреда е 16-годишният Николай Лисков.

Трагедията се е разиграла на 11 ноември м.г. на пътя Пещера-Пловдив. Маринашки е шофирал беемве след употреба на марихуана. Карал  от Стамболийски към Пловдив. В автомобила пътували четирима негови приятели. Според събраните доказателства водачът  се е движел с около 98 км/ч. През това време Николай Лисков гледал в телефоните си, а останалите разговаряли и се смеели. За кратко шофьорът обърнал глава към задната седалка, като това отклонило вниманието му и автомобилът леко се изместил вляво към осевата линия. Той се опитал да го изправи, но навил волана по-рязко, от което задната част на колата поднесла. Въпреки че се движел по прав участък, обвиняемият изгубил управление, не успял да овладее зигзагообразните движения на автомобила, излязъл от очертанията на пътното платно и се блъснал в крайпътно дърво. Беемвето се установило на 7- 8 метра от дървото. Преминаващи шофьори подали сигнал на тел. 112. На място пристигнал екип на Спешна помощ и полицейски служители. Двете момчета издъхнали в резултат на травмите си.
Според заключението на техническата експертиза основна причина за настъпилото пътнотранспортно произшествие е загубата на контрол над автомобила.

Маринашки има книжка от 31 май 2019 г. Той не е осъждан. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 2 000 лева. С постановление на наблюдаващия прокурор му е отнета книжката.
Предвиденото от закона наказание за извършеното деяние е затвор от 3 до 15 години и лишаване от книжка.