Посланици ахнаха от Базиликата на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/9791438 www.24chasa.bg
Своеобразен домакин на дипломатическият корпус беше посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Херо Мустафа и кметът Здравко Димитров показаха мозайките на дипломатите

Посланици от няколко страни  останаха удивени от античните мозайки  на Епископската базилика на Филипопол. Те посетиха обновения исторически паметник в сряда следобед.

 Организатори на събитието бяха  посланичката  на САЩ в България, Нанси Шилър, президент на фондация „Америка за България“ и кметът  на Пловдив Здравко Димитров.

„Надявам се да станете посланици на добра воля за Епископската базилика и да разказвате по света за културно-историческото ни наследство“, приветства  кметът Здравко Димитров присъстващите. Той  благодари отново на фондация “Америка за България” за огромните усилия, които положиха този проект да се реализира.

По думите му откакто обектът бе открит - 18 април, интересът към Базиликата е огромен, над 8000 души са я посетили, което е голям успех, особено в период на пандемия. Той изрази надежда, че след като хората могат да се движат свободно, броят на туристите ще се увеличи и Епископската базилика на Филипопол ще стане притегателно място - уникално за пловдивчани и гостите на града.

Посланичката на САЩ Херо Мустафа  отбеляза на свой ред, че екипът на фондация „Америка за България“ реализира обекта, не като го наглежда от София, а тук, на място, на терен, като „следяха със собствените си ръце всяко едно камъче да бъде открито и поставено на място“.

Тя изрази надежда, че Епископската базилика на Филипопол ще стане част от световното наследство на  ЮНЕСКО, което ще придаде добавена стойност към постигнатите до тук резултати“ и благодари за съвместната работа на Община Пловдив и фондация „Америка за България“ за съхраняването и експонирането на обекта, което е добър пример за успешно публично-частно партньорство.

По време на срещата Американското посолство прояви интерес към успешния опит на Пловдив за популяризиране на региона и привличане на чуждестранни и български инвеститори, за развитието на бизнес услугите и IT сектора в самия град, което всяка година привлича все повече млади хора. Като пример за добри практики бяха коментирани бързото икономическо развитие, дуалното обучение и успешните образователни проекти.