Херо Мустафа и 11-класник свързаха кабели в обучителен център край Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/9791488 www.24chasa.bg
Посланик Херо Мустафа и 11-класникът Митко Колев свързват кабели в обучителния център край Пловдив.

Покажете ми какво сте научили, обърна се посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа към 11-класника от Пловдив Митко Колев. Двамата за минути свързаха кабели на учебното табло в Центъра за професионално обучение в индустриалната зона на Раковски.

На срещата, състояла се в сряда, присъстваха търговският аташе Мигел Ернандес и Лиам Съливан от икономическия отдел на дипломатическата мисия, изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова, Надя Захариева - програмен директор, „Бизнес, предприемачество и технологии“ на фондацията и кметовете на Раковски Павел Гуджеров и на Марица Димитър Иванов. Там беше и шефът на Тракия икономическа зона Пламен Панчев.

„От няколко години работим за ефективни взаимоотношения между бизнеса и образованието“, посочи той. „Индустрията търси технически кадри, които образованието трябва да произведе. Преди 2 години създадохме обучителния център, в който се квалифицират и преквалифицират служители от компаниите, а ученици провеждат учебната си практика", обясни Панчев.

Херо Мустафа посочи, че заедно с търговския аташе през последните месеци са провели срещи с американския бизнес в България. Повечето представители на фирми са споделили за необходимостта от съвременно оборудване и технически съоръжения за обучението на нови кадри. Фондация "Америка за България" вече финансира проект в обучителния център край Пловдив, чрез който 60 ученици от 11-ти и 12-ти клас на четири професионални гимназии в зоната – ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Калековец, ПГ по селско стопанство в с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника придобиват практически умения с последен модел оборудване.

„Подкрепихме ТИЗ в тази тяхна идея, защото нашата основна цел е да гарантираме развитието на младите хора в България като конкурентни на местните и международните пазари", каза изпълнителният директор на „Америка за България“ Десислава Тальокова.
„Тук ползваме най-новата техника, получаваме качествена подготовка чрез връзката теория и практика. Условията са отлични, а преподавателите - страхотни“, отвърна единадесетокласникът Митко Колев.
Той обясни на Херо Мустафа, че като завърши иска да отвори собствен сервиз.