Пететажна сграда ще се строи на площад "Княз Александър I Батенберг"

https://www.24chasa.bg/region/article/9792988 www.24chasa.bg
Площад "Княз Александър I Батенберг".

Пететажна сграда ще се строи на площад "Княз Александър I Батенберг" и ъгъла на ул. "Аксаков" в София, съобщи "Дневник".

На заключителната дискусия на общественото обсъждане на идейния проект беше обявено, че ще бъде възобновен и входът към зала "България" от бул. "Цар Освободител".

Строежът изцяло ще запълни пространството между сградите на ББР и на зала "България". От двуетажното кафене "България" с купол на покрива след бомбардировките през 1944 г. е оцелял само първият етаж.
"Целта ни е да върнем на града автентичния вид на тази фасада - с автентични материали и техника", обясни проектантът арх. Тодор Бояджиев.

Инвеститор е Мирослав Печев, който през 2016 г. купи грандхотел "България" от наследниците на Илия Павлов, бос на "Мултигруп", за 10 млн.евро, съобщи тогава "Капитал".

Арх. Юлия Лазарова отбеляза, че в проекта не е представен подземния гараж на две нива. Тук се появи първият препъникамък - теренът попада в историческия резерват "Сердика-Средец" и преди всякакво строителство трябва да се извърши спасително археологическо проучване.

В момента проектът се съгласува в Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). Предстоят още одобрения и съгласувания с главния архитект на София Здравко Здравков.

Очаквайте подробности.