Затварят автогара Плевен за основен ремонт в неделя

https://www.24chasa.bg/region/article/9793231 www.24chasa.bg
Автогарата в Плевен СНИМКА: Google Street View

В Плевен на 16 май започва цялостен ремонт на автогарата за 2 683 173.86 лв. /с ДДС/. Собственият принос на общината е 115 912,87 лв., останалите средства са от поет дългосрочен заем с решение на Общинския съвет.

Заради старта на строително-монтажните работи със заповед на кмета Георг Спартански от 16 май автогарата няма да се ползва като начална, междинна и крайна спирка на всички междуселищни автобусни линии от републиканската, областната и общинската транспортни схеми. Автоспирка ще има наблизо, на ул. Иван Миндиликов" 6.

Автогарата е с разгърната застроена площ 1672,4 кв. м., въведена e в експлоатация през 1966 г. От правените през годините множество предимно козметични поправки сградата е загубила функционалното си значение, нарушена е архитектурната й визия. Проектът предвижда изграждане на различни по предназначение гишета. В чакалнята с площ над 100 кв. м, която ще е с отопление, климатизация и вентилация, ще има над 50 места за сядане. Специалното помещение за майки с деца ще е оборудвано с мивка и маса за повиване на бебета. Подемна платформа или рампа за придвижване на инвалидна количка ще осигуряват достъпа до автобусите.

Входът и изходът в зоната за движение и престой на автобусите ще стават чрез бариери, оборудвани с камери за разпознаване на номера. Планирано е изграждане на минимум 8 сектора за заминаващи и поне 3 за пристигащи автобуси.

От 2018 г. след експертна оценка автогарата е с трета категория. След ремонта тя ще отговаря на изискванията за първа категория, съобщи общинският пресцентър.