Гръмотевична буря стресна Русенско

https://www.24chasa.bg/region/article/9793262 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Гръмотевична буря, силен валеж и пориви на вятъра до 72 км/ч стреснаха Русенска област в нощта срещу петък. Тя беше и първата по рода си за годината. За последните 24 часа валежите в региона варират между 6 и 24 л./кв. м., като в самия град Русе те са до 8 л./кв. м. Максималните пориви на вятъра през вчерашния ден в областта са достигали 72 км/ч., като на повечето място скоростта на вятъра не е надвишавала 50 км/ч.

Наблюдавало се и типичното за сезона явление шквал, характеризиращо се със силен вятър и рязка промяна на неговата посока. Имало е и активна гръмотевична дейност, като за около 10 минути в квартал „Образцов чифлик“ е имало дори градушка. Освен там по-обилни са били дъждовете в село Бръшлен. Няма населени места от област Русе без ток и вода след разразилата се буря, това сочат данните на „Електроразпределение Север“ и на дежурните към общинските съвети за сигурност.

Няма проблеми и с телекомуникациите в региона. Късно в четвъртък вечерта, между 21.54 ч. и 23.05 ч. специализирани екипи са участвали в отстраняването на паднало дърво на пътното платно. Произшествието е било регистрирано на ул. „Гоце Делчев“ 36 в Русу.

При падането дървото е съборило проводници на градската електропреносна мрежа. На други места в Русенско е имало паднали клони, но няма нанесени сериозни щети.