Варненски ученици свирят на най-голямото пиано в света (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9793327 www.24chasa.bg

9-метрово пиано е инсталирано в специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна, научи “24 часа”.

Съоръжението е уникално за България и Източна Европа, и пресъздава класическото пиано като музикален инструмент.

Българският екземпляр разполага със 7 октави, дължината му е 8,80 м, ширината 1,50 м. и тежи 560 кг. Предвид големите размери на клавишите, най-атрактивният начин да се свири на инструмента е с крака, като движенията преминават в танц. Вплетени в едно, двете изкуства-музика и танц-създават невероятна емоция и наслада за всички сетива.

Варненски ученици свирят на най-голямото пиано в света (Снимки)

До Деня на детето - 1 юни, възпитаниците на училището в кв. “Аспарухово”, както и децата от ОУ "Васил Левски" ще бъдат обучени съвместно да изпълняват на огромния инструмент детски музикални произведения от български автори, които ще представят на концерт.

Варненски ученици свирят на най-голямото пиано в света (Снимки)

Инициативата се реализира по проект "Заедно по ноти на най-голямото пиано в света" с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд "Култура". Целта е деца с увреждания и от малцинствените групи да получат достъп до уникалното танцово-музикално съоръжение.

"Влагаме много емоции в това начинание и сме убедени, че следващите три седмици ще помогнат на децата да се почувстват по-уверени в себе си и способностите си", съобщават от екипа на проекта.

В рамките му децата ще се обучават първо индивидуално, а после и в малки групи, за да се запознаят с нотната стълбица и да сглобят цяло музикално произведение. Пред публиката на празничния концерт на 1 юни те ще представят любими песнички като "Мила моя мамо", "Тръгнал кос", "Детство мое", а обучителите им ще ги зарадват с изпълнения на произведения на Андрю Лойд Уебър, Майкъл Бубле и Карлос Гардел.