Пускат арестувания шеф на охранителна полиция в Асеновград срещу 5000 лв.

https://www.24chasa.bg/region/article/9793441 www.24chasa.bg
Тенчо Тенев

Началникът на охранителна полиция в Асеновград Тенчо Тенев, който беше и шеф на столичния КАТ, излиза от ареста срещу парична гаранция от 5000 лева, научи 24plovdiv.bg от свои източници.

От прокуратурата нито потвърдиха, нито отрекоха информацията.

Тенев беше арестуван зрелищно в сградата на районното управление в Асеновград в понеделник. На следващия ден бе привлечен като обвиняем за това, че от февруари до 28 април т.г. в Асеновград е превишил властта си и без да има право, е избрал изпълнители за сключване на договори за дарения в полза на РУ-Асеновград на стойност 10 500 лева.

Тенев е привлечен към наказателна отговорност и държане на 554 боеприпаса в с. Крум, Хасковско, без разрешително.

Другото обвинение е, че е превишил правата си, като е избрал 2 фирми да оборудват сградата на асеновградската полиция с видеокамери, да доставят авточасти и консумативи, както и да извършват ремонти на служебни автомобили.

Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенев подписвал част от тях от името на същата институция.

Полицейският шеф е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания.
Действията по разследването се извършват от екип от шестима следователи към окръжната прокуратура в Пловдив.

Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление, в което Тенев е обвинен, е затвор от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност. За незаконно държане на оръжие и боеприпаси наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.