Деца в Добрич правят жива картина за Априлското въстание

https://www.24chasa.bg/region/article/9794169 www.24chasa.bg
Снимка: Авторът

Изложбата на Регионалния исторически музей „Пред олтара на свободата” ще оживее в Добрич с театрализирана жива картина, която ще представят децата от читалище „Български искрици”.

В инициативата се включва и регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк”, който осигури униформи, снаряжение и реквизит, без които живата картина не би имала историческа достоверност. Част от декорите са предоставени от младежкия център „Захари Стоянов”.

Идеята е на малчуганите от школата по практическа история „Възрожденска работилница” към читалището,. В живата картина ще участват деца, родители и ръководители от школите към читалището и младежи от от „46-и пехотен Добрички полк”.

Тя пресъздава малко познат епизод от историята на Априлското въстание – неуспешния опит за сформиране и излизане на въстаническа чета от Горна Оряховица, залавянето и осъждането на ръководителите на Горнооряховския революционен комитет Георги Измирлиев и Иван Семерджиев.

В четири сцени децата разказват историята, която ще бъде представена в събота във фоайето пред зала „Възраждане” в Художествената галерия, където е подредена и изложбата „Пред олтара на свободата”.