Икономическият университет във Варна стана на 101 години

https://www.24chasa.bg/region/article/9794181 www.24chasa.bg

Икономически университет – Варна тържествено отбеляза 101-вата годишнина от основаването си днес. Официалното тържество се състоя в двора на академичната сграда. Бяха връчени академичните отличия "Студент на годината", "Докторант на годината" и наградите на отличниците от Випуск’2020 г. в образователно-квалификационните степени "бакалавър", "професионален бакалавър" и "магистър". „Студент на годината“ в ОКС „бакалавър“ е Симеон Симеонов – 3 курс, специалност „Информатика и компютърни науки“; в ОКС „професионален бакалавър“ – Димитър Димитров, 3 курс, специалност „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, а в ОКС „магистър“ – Михаела Тодорова, специалност „Бизнес консултиране“. „Докторант на година“ е Анна Христова.

Поради необходимостта от противоепидемични мерки за преподавателите, служителите, студентите и всички съпричастни към празника беше осигурена възможност да проследят тържеството онлайн в университетския YouTube канал. След церемонията при строго спазване на противоепидемичните правила в аулата се излъчи документалният филм "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето", съфинансиран по проект от фонд „Култура“ на Община Варна. На празника на висшето училище е посветена и Националната студентска олимпиада по математика‘2021

Тя е най-мащабното математическо състезание за студенти в България. Провежда се със съдействието на Министерството на образованието и науката и спонсорството на Фондация "Еврика". През 2021 г. за домакин на олимпиадата беше определен Икономически университет – Варна с организатор катедра "Статистика и приложна математика". Почетен председател на Организационния комитет е ректорът проф. д-р Евгени Станимиров. Събитието започна на 14-и и ще продъжи до 16 май 2021 г. В него са поканени да участват студенти от всички университети в България, както и висши училища от чужбина. Икономически университет – Варна участва с отбор от шестима студенти, които ще се състезават в групата на икономическите висши училища.